Der er stadig masser af flotte æbler på alle æbletræerne rundt omkring. Jeg har forsøgt at udnytte nogle af de utallige æbler, der hænger på mine forældres æbletræ. Det har virkeligt været et godt frugt år i år – og det er bare så herligt! Udover æblekager, æblesirup, æblemarmelade og store mængder friskpresset æblesaft, så har jeg også lavet denne skønne, vaniljeprikket æblekompot. Og jeg tror, at det er min favorit! Den er både sød, syrlig, lyserød og så fin med alle de sorte vaniljeprikker. Jeg spiser den om morgenen på min hjemmelavede yoghurt (find opskrift her) eller havregrød. Men den smager også fantastisk på pandekager, en ostemad eller bare med kold mælk. Lav gerne en stor portion, mens de dejlige danske æbler er her.
To store glas
Det skal du bruge:
- 10 æbler – jeg brugte Discovery æbler, men en anden sød, æblesort kan også bruges.
- 150-200g rørsukker
- 1 stang vanilje
- 1 spsk. citronsaft
Sådan laver du æblekompot med vanilje:
Skyl æblerne og skær dem en mindre stykker. Kom dem i en gryde. Halver vaniljestangen, skrab kornene ud og pres det sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Kom sukker, vaniljesukker og citronsaft op i gryden og lad det hele simre indtil det er kogt ud, men stadig har stykker af æbler. Mit tog ca. 20-30 minutter. Skyl et glas med kogende vand og atamon. Kom din æblekompot i glasset og stil på køl.
Hej Cathrine,
Mums! Det lyder lækkert. Jeg har haven fuld af æbler og det her er da en kanon måde at bruge dem på.
Jeg er lidt i tvivl om hvordan Atamon skal bruges, da jeg ikke er vant til at sylte, lave marmelade el. lign., men jeg vil meget gerne forlænge holdbarheden. Kan du komme nærmere ind på hvordan dette kan gøres?
Bedste hilsner
Josefine
Hvor længe kan jeg ca. lade den stå i køleskabet, før den bliver dårlig? 🙂
Hej Laurine.
Tak for din kommentar.
Både sukkeret og citronsaften konserverer din æblekompot. Så før åbning holder den sig længe. Når du har åbnet den, så tænker jeg, at den kan holde ca. 3 uger. Min egen har i hvert fald holdt sig god og lækker længe.
Men du kan se det, når den ikke duer længere. Du kan også tilsætte lidt atamon for at forlænge holdbarheden :).
Det er virkelig en god opskrift, Cathrine! Jeg tilsatte en anelse vand og så blendede jeg det hele til slut, så det blev en rigtig fin mos. Den smager himmelsk og jeg glæder mig til, at få den ovenpå min skyr i morgen tidlig 🙂
Hej Anne-Sofie.
Jeg er glad for at høre, at du fik et godt resultat :). Og helt perfekt med ideer til videreudvikling af opskriften. Tusind tak!