Banankage med kakao og uden raffineret sukker

Jeg kan ikke bestemme mig for, om jeg skal kalde det her en sund banankage med kakao og uden sukker, eller om det mere er et bananbrød? Og hvad er egentlig forskellen? Det her bananbrød var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg ville kalde et bananbrød. Det har en fast krumme og kan nemt spises med et lag smør på. Så må det da være et brød? Den her opskrift er til gengæld lidt anderledes - resultatet er et sødt brød/kage, der har en meget luftig og let krumme, der virkelig minder om en kage.

Ellinor kaldte det uden tøven for en kage, da hun smagte det. Så det gør jeg også. En banankage uden sukker, men med en dejlig mængde kakao. Banankagen er kun sødet med frugt og bagt på rent fuldkornsmel. Derfor bruger vi det gerne som et dejligt eftermiddagsmåltid herhjemme. Kakao-banankagen kan også bruges til en sukkerfri kage til børnefødselsdagen, eller den kan medbringes i dagpleje, vuggestue eller børnehave, når barnet skal dele ud. Lækkert er det i hvert fald. Også for voksne! Jeg spiser også gerne en skive til formiddags- eller eftermiddagsmad sammen med en god, varm kop kaffe.

Det skal du bruge:

  • 4 modne bananer (3 stk. i dejen + 1 til toppen)
  • 2 dadler
  • 90 g groft hvedemel(reklamelink)
  • 25 g kakaopulver - brug gerne en god, 100 % kakao, som fx denne fra Callebaut 
  • (reklamelink)
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • 1/4 tsk. salt
  • 50 g blødt smør
  • 2 æg
  • 40 g yoghurt, skyr eller cremefraiche
  • En brødform der rummer ca. 1,7 l - jeg bruger denne form (reklamelink)

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 175 grader over/undervarme. Kom 3 bananer og dadlerne i en blender og blend det sammen til en homogen masse. Bland mel, kakaopulver, bagepulver, natron og salt i en skål. Pisk smør lyst og luftigt i en skål og kom æggene i ét ad gangen under stadig piskning. Kom de tørre ingredienser i mens der piskes ved lav hastighed. Vend banan/dadelmos og yoghurt i og rør det sammen. Kom dejen i en brødform foret med bagepapir. Du kan også bruge en mindre, men så skal kagen evt. bages lidt længere. Flæk den sidste banan på langs og læg den oven på dejen. Bag den sukkerfrie banankage i ca. 25-30 minutter. Du skal kunne stikke i midten af kagen uden, at der hænger dej ved.

Indlægget indeholder affiliatelinks. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 comments on “Banankage med kakao og uden raffineret sukker”

  1. Jeg har lige prøvet at bage kagen og har et par spørgsmål efter forsøget 😅
    - synes det er vanskeligt at piske så lidt smør lyst, det fordeler sig hurtigt i bunden af skålen og bliver derved ikke så pisket som når man har meget smør som f.eks en smørcreme, hvordan gør du?
    - ægget og smører havde meget svært ved at samle sig, måtte til sidst stavblende det, har du også oplevet det?
    - bagte den ved 180 grader i 50 minutter før den var færdig (i en brødkorn på 1,7 L.. bager du bed varmluft eller konventionel ovn?
    -…og sidst men ikke mindst, kagen er faldet lidt sammen efter at den er kommet ud af ovnen, kan man gøre noget for at undgå det?
    Mvh Tue

  2. Hej Cathrine.

    Jeg har nogle bananer, der næsten snart burde ryge i skraldespanden, og tænkte jeg ville forsøge med denne. Ved du om den kan fryses, hvis jeg nu gerne vil bage den nu, men gemme den til fredag/weekenden?

  3. Vi bagte dem som muffins og fik 9 store muffins ud af opskriften. De blev bagt i 18 minutter.
    De er SÅ lækre og svampede! Smager fuldstændig som “almindelig” chokoladekage 😍👌🏼
    Tak for dejlig kage, og tak for sidst! 🎉

    1. Hej Bente

      Ja, det kan du godt, men så vil jeg anbefale, at du bruger nogle meget modne bananer, så de bidrager med en god sødme.

      Rigtig god bagelyst,
      Cathrine

  4. Forsøgte mig med opskriften til muffins. Blev til 20 stk (!) i perfekt størrelse til børnehaven. De fik 10 min ved 200 grader varmluft. Pyntet med flødeskum og et hindbær på toppen. Super godt! Tak for den gode opskrift!

    1. Hvis du skifter groft hvedemel ud med mandelmel, så får du ikke samme opbagning og luftighed i kagen 🙂 Men du kan sagtens forsøge - det vil garanteret smage dejligt.

  5. Hej Cathrine. Tak for en dejlig blog!
    Har du en idé til hvad jeg kan erstatte bananerne med til børn, der ikke kan lide bananer?
    Vh Trine

    1. Hej Trine
      Uhh, den var svær, da bananer er en ret bærende del af opskriften 😉

      Du kan forsøge med æblemos. Men det skal nok koges ret tykt (samme konsistens som most banan), da brødet ellers vil blive for klægt og blødt.

      Lad mig vide, om det lykkes 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

  6. Det lyder rigtigt, smørret var nok ikke blødt nok - de smagte super fint alligevel, børnene var vilde med dem! Jeg prøver dem helt sikkert igen 🙂

  7. Tak for super hurtig svar - jeg har bagt dem i dag. 10 stk. Tog dem ud efter 20 min. De blev desværre lidt klæge og kompakte. Mon jeg gjorde noget forkert?!?

    1. Hej Sara.
      Det kunne måske godt lyde til, at din smør/æggeblanding ikke er blevet pisket luftig? Eller også har du måske rørt yoghurt/dadelmosen i for hårdt, så luften er blevet banket ud af brødet?

      Det er mine bedste bud på, hvorfor de er blevet klæge.

  8. Tak for super gode og brugbare opskrifter.
    Har du mon prøvet at bage bananbrødet med kakao som muffins? Det er så festligt at have pyntet muffins med i “sukkerfri” vuggestue til fødselsdag. Tænker hvor mange muffins der mon bliver af en portion, og hvor længe de skal bage?

    1. Hej Sara.
      Det har jeg desværre ikke prøvet. Men sikken en god ide! Det tænker jeg sagtens, at du kan. Jeg ville forsøge med en bagetid på 10-15 minutter - måske mere. Mit bedste bud er, at der er ca. 8-10 muffins i en portion.

      Hvis du forsøger dig, så giv endelig en tilbagemelding 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT