Reklame Valsemøllen
Ingen fødselsdage uden bagværk - heller ikke når man ikke fylder så mange år. I mine otte år som mor, har jeg efterhånden bagt en hel del bagværk til fødselsdage. Stoltheden hos mine børn er allerstørst, når det er bagværk, de skal dele ud til deres venner.
Jeg synes det er så hyggeligt at bage børnene noget, der får dem til at smile - og som taler til deres univers. En kagemand, der ligner Alfons Åberg, luftige bjørneboller, søde mariehøns eller bløde bier som her.
Det er en meget klassisk tebolle - bagt med 20 % fuldkorn, så de små maver får lidt ekstra mæthed. Bierne er pyntet med mørk chokolade, mandelsplitter som vinger og frysetørret solbær som kindrødt. Min 1-årige var meget begejstret - og det samme var dem på 6 og 8 år.
Det her er bagværket, du skal sende med dit barn i dagpleje eller vuggestue, når der er fødselsdagsfejring. Eller bag dem til en hyggelig eftermiddag derhjemme.
15 stk.
Det skal du bruge:
- 250 g vand, lunkent
- 25 g gær - brug kun 8 g, hvis du gerne vil koldhæve dem
- 35 g sukker
- 1 æg
- 2 spsk. gul frugtfarve
- 470 g hvedemel
- 6 g salt
- 50 g smør, blødt
Derudover:
- 100 g mørk chokolade eller chokoladeglasur til pyntning
- 1 sprøjtepose
- 30 mandelsplitter
- Frysetørret solbær til kindrødt
Sådan gør du
Kom vand og gær i en skål. Rør til gæren er opløst. Tilsæt sukker, æg, frugtfarve, hvedemel og salt. Ælt dejen til den er sammenhængende. Tilsæt smør og ælt dejen til den er glat, samlet og har en god glutenstruktur. Lad dejen hvile i 15 minutter tildækket ved stuetemperatur.
Vend dejen ud på bordet og del den i 15 portioner á 60 g. Form hver portion til en bolle. Fordel dem på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad herefter bollerne hæve til luftige, lette og over dobbelt størrelse. Det tager ca. 1-1,5 time og gøres nemmest i en slukket ovn med lunt vand i en bradepande nederst.
Tag bollerne ud af ovnen. Tænd ovnen på 220 grader varmluft og bag dem i 8-10 minutter til let gyldne. Afkøl på en rist.
Temperere chokoladen - læs her hvordan du tempererer chokolade. Kom det i en sprøjtepose og mal bierne op med chokolade. Påsæt mandelsplitter og giv lidt farve til biernes kinder med frysetørret solbær.
Note: Vil du gerne koldhæve bollerne, så du kan bage dem dagen efter, så tilsætter du blot 8 g gær. Lad bollerne hæve 20 minutter ved stuetemperatur, inden de kommes på køl til dagen efter, hvor de bages.
Hej Cathrine. Jeg tror, du har glemt at notere fuldkornsmel i opskriften. Hilsen Mathilde
Hej Mathilde
Nej, opskriften er helt korrekt. Men i valsemøllens hvedemel er der 20 % fuldkorn. Det er den mel, jeg har brugt til de her boller.
God bagelyst,
Cathrine