Briocheboller - rige på æg, smør og smag

Annonce for Valsemøllen

Den klassiske franske bolle, der er spækket med smør og æg. En brioche - en vaskeægte brioche. Mums! En briochebolle er luftig, let og lidt sej i krummen. Det er næsten magisk, at det kan lade sig gøre, når man ved, hvilken mængde smør og æg, dejen indeholder. Men det er også præcis det, der får en brioche til at smage så skønt!

En briochedej kræver en god og lang æltning for at sikre, at glutenstrukturen bliver stærk nok til at kunne holde på dejens luft, der dannes under hævning. Smørret, der piskes ind i dejen, gør dejen blank og glat, og når smørret har den rette temperatur, så kan den piskes luftig inde i dejen, og den hjælper til at gøre dejen endnu mere luftig. Sørg for at ælte din briochedej nok, så du får luftige briocheboller! Er du i tvivl om, hvordan din dej skal se ud, når den er æltet nok, så viser jeg præcis hvordan i højdepunkterne på min Instagram.

Briochebollerne kan nydes lige som de er - allerhelst med et lag koldt smør, ost, marmelade eller lidt god chokolade på. De er også fantastiske som burgerboller! Eller som fødselsdagsboller serveret sammen med varm kakao.

12 stk. (store)
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Allerførst - tag din pakke smør ud fra køl og lad den ligge på køkkenbordet. Så har smørret den rette temperatur, når du skal bruge den om et lille kvarters tid. Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen med en gaffel. Kom æg og mel i skålen med gær og start æltningen. Tilsæt salt og ælt til dejen er glat og begynder at samle sig. Det tager ca. 10 minutter ved lav/medium hastighed på en røremaskine.

Skær smørret i mindre firkanter og tilsæt det til dejen lidt ad gangen. Ælt dejen yderligere i cirka 10 minutter til den er samlet, glat, slipper skålens kanter og samler sig om dejkrogen. Dæk skålen med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.

Vend dejen ud på bordet (jeg drysser ikke med mel - dejen er så rig, at det ikke er nødvendigt). Del bollerne i portioner á 80 g (obs. det er nogle ret store briocheboller - ønsker du dem mindre, så lav boller á 60 g) og form hver dejportion til en bolle. Se i videoen nedenfor, hvordan jeg former briocheboller. Læg bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir, dæk dem med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 60 minutter.

Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Kom en tom bageplade ind nederst i ovnen. Kog en liter vand i din elkedel - det skal du bruge til at skabe damp inde i ovnen. Pisk et æg sammen med en lille smule salt og pensl briochebollerne. Når ovnen er varm, så sættes én plade boller ind i midten af ovnen. Hæld kogende vand i den nederst bageplade, så der skabes damp inde i ovnen. Luk ovnen hurtigt og lad bollerne bage med damp i 5 minutter. Fjern bagepladen med vand og bag bollerne i yderligere 5-7 minutter til de er godt gyldne. Gentag samme proces med den anden plade boller. Lad afkøle på en rist og nyd.

Bagetip: En brioche er en fransk klassiker, som også har vundet indpas i de danske brødelskeres hjerter. Det er en hvedebolle med et højt indhold af æg og smør. En briochedej skal æltes rigtigt godt, for at den rige dej kan løfte sig selv og holde på den kuldioxid, der skabes, når dejen hæver. Når dejen æltes, så skal den danne et godt glutennetværk inden, at smørret tilsættes. Smørret skal være køligt. Er smørret for koldt, så har det svært ved at inkorporeres i dejen. Er smørret for varmt, så kan det ikke piskes luftigt inde i dejen, og smørret hjælper ikke til at holde dejens temperatur nede under den lange æltning.

Briochedejen er en tung dej, som skal æltes ved lav/mellem hastighed i lang tid. Til sidst i æltningen skrues der op for hastigheden for at udvikle dejens glutenstruktur det sidste. Dine briocheboller vil være store og luftige, når de tages ud fra ovnen. Når de køler af, så vil de falde en smule sammen. Det er helt normalt, og skyldes blot at æggene taber lidt af sin opbagning – præcis som når man laver en soufflé.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Briocheboller - rige på æg, smør og smag”

  1. De her briocheboller er klart VERDENS BEDSTE. De er så bløde og lækre. De smager så dejligt af æg og smør. De kan såå meget anbefales. Denne opskrift er kommet for at blive i vores hjem. Tak igen for en fantastisk opskrift. Dine opskrifter fejler aldrig. Du er virkelig dygtig.

  2. De her briocheboller er klart VERDENS BEDSTE. De er så bløde og lækre. De smager så dejligt af æg og smør. De kan såå meget anbefales. Denne opskrift er kommet for at blive i vores hjem. Tak igen for en fantastisk opskrift. Dine opskrifter fejler aldrig.

    1. Hej Anne Marie

      Tak, tak, tak - virkelig! Det er så utroligt rart med feedback på mine opskrifter, og hvor glæder det mig, at I er lige så vilde med de hjemmebagte brioche, som vi er herhjemme.

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Den her dej er jo vanvittig! Bollerne står og hæver nu og jeg kan slet ikke vente til de er færdige og skal bruges til burgere i aften.
    Tak!

  4. De fire æg der nævnes i opskriften, er et af dem brugt til pensling eller er det et femte æg?

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT