Jeg er meget glad for at bage, og jeg forsøger så vidt muligt at bage alt vores brød selv. Derfor kræver det også fantasi og lidt eksperimenter, for at sikre, at vi ikke får det samme brød hele tiden. Disse boller har jeg tilført hele speltkerner. Hele kerner generelt giver en super god mæthedsfornemmelse, og de er med til at holde maven i gang længe. Bollerne er lette og luftige, og de hele speltkerne gør, at der er noget at tygge på.
Bollerne smager skønt, og de fungerer perfekt til morgenmaden og madpakken.
12 stk.
Det skal du bruge:
- 350g koldt vand
- 100g grahamsmel
- 100g groft ølandshvede
- 300g sigtet spelt
- 2dl surdej (Se hvordan - klik her)
- 3g økologisk gær
- 100g udblødte speltkerner
- 15g salt
Sådan laver du brydeboller med speltkerner:
Aftenen før: sæt speltkerner i blød, så de er dækket af vand. Stil dem i køleskabet til dagen efter.
Dag 1
Bland vand og mel og rør det sammen. Lad det stå tildækket på bordet i 30 minutter. Herved sker der en autolyse i dejen. Du vil have en lidt ”sej” dej efterfølgende. Kom surdejen og gær i og rør det sammen. Herefter tilsætter du salt og de udblødte speltkerner. Ælt nu dejen til den er glat og skinnende. Kom dejen i en skål, der er smurt med en smule olie. Stil den tildækket på køl i ca. 24 timer.
Dag 2
Vend dejen ud på bordet. Del den i 12 lige store portioner og form dem til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Hvis du ønsker brydeboller, så sørg for at lægge dem så tæt, at de flyder lidt ind i hinanden, mens de hæver. Lad dem hæve ca. en time på køkkenbordet med et klæde over.
Tænd for ovnen på ca. 250 grader med din bagesten eller en bageplade i. Når ovnen er helt varm sætter du bollerne ind. Bag dem i ca. 15-20 minutter. Køl af på en rist og nyd!
Tip: Hvis du ikke har nået at sætte speltkernerne i blød aftenen før, så kan du give dem et opkog i en gryde i ca. 10-15 minutter. Lad dem køle helt af inden du kommer dem i dejen.
Hej Cathrine
Jeg kan kun få opskriften til at virke, hvis jeg tilsætter noget mere mel (jeg har brugt hvedemel) efter at have tilsat surdej, gær, salt og kerner. Hvis jeg ikke tilsætter mel, er det bare en blød grød, som jeg ikke kan røre glat, så ðen kan formes til boller. Jeg har nok tilsat ca. 150-200 ekstra mel.
Eller griber jeg mon opskriften forkert an ....?
Venlig hilsen
Karen
Hej Karen.
Tak for din kommentar. Dejen kan være en smule svær at ælte, da speltkernerne tynger dejen lidt, og derfor er det ikke helt så nemt at få opbygget et godt glutennet. Bruger du kun hvedemel eller bruger du også grovere meltyper, som skrevet i opskriften? Det mel, jeg har brugt i opskriften, suger væsentligt mere væske til sig under æltning end hvedemel, da det er grovere. Det kan være årsagen til, at du oplever, at dejen er meget våd. Hvis bare de nybagte boller blev gode, så er det ikke så vigtigt, om du har kommet mere mel i dejen, end hvad der står skrevet i opskriften :).
Hvis du har en røremaskine, kan du med fordel ælte dejen deri.
Rigtig god bagelyst,
Cathrine Brandt
Hej...
Spændende opskrift... Jeg har lige et spørgsmål.
På dag 1 skal man røre mel og vand sammen og lade det stå i 30 min.
Jeg har blandet alle de forskellige slags mel og blandet med vand og efter trækketiden på 30 min skal jeg røre kerner, gær, surdej og salt i... Og mel??
Hvilken mel skal være i den blanding der skal trække i 30 min med vand og hvilken mel skal jeg gemme til senere?
Hej Laila
Tak fordi at du skriver - der er simpelthen en fejl i opskriften!
Alt melet skal blandes med vand og stå i 30 minutter. Derefter kommes de resterende ingredienser i, men IKKE mere mel!
Jeg beklager fejlen, og håber at du lykkes med bollerne på trods.
Rigtigt god bagelyst!
Cathrine Brandt