Flødebolle med saltkaramel, marcipanbund og påskepynt

Ideen til de her flødeboller har eksisteret i mit hoved i flere år. Nu fik jeg endelig muligheden for at leve tanken ud. Flødebollen er helt klassisk. Marcipanbund, luftig og sej flødebolleskum og mørk chokoladeovertræk. Det, der gør den noget helt for sig selv, er, at der i midten er gemt den lækreste saltkaramel. Og så er flødebollerne pyntet med et lille "påskeæg" på toppen, som får mig til at smile hver gang, mine øjne falder på det. Så fint og kært, synes jeg.

Påsken er her, og jeg glæder mig til at bruge tid sammen med min familie - og spise et væld af hjemmelavede flødeboller.

Lille note: du kommer til at have en smule saltkaramel i overskud. Så det kan du nyde på is, pandekager, morgengrøden eller bare helt for sig selv. En himmelsk mundfuld!

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge

Marcipanbund

  • 180 g marcipan
  • 25 g flormelis + ekstra til at rulle ud i

Saltkaramel

  • 100 g fløde
  • 40 g sukker
  • 35 g glukose
  • 30 g smør
  • 1 g salt

Flødebolleskum

  • 100 g æggehvider (ca. 3 stk.)
  • 15 g sukker
  • 250 g sukker
  • 55 g vand
  • 75 g glukosesirup

Chokoladeovertræk

  • 500 g mørk chokolade - jeg brugte denne fra Callebaut (reklamelink) OBS! Du bruger ikke alt chokoladen, og det, der er i overskud, kan gemmes, når du tempererer din chokolade
  • 100 g hvid chokolade - jeg bruger den her hvide chokolade (reklamelink)
  • Gult kakaosmør

Derudover: udstikker ø 5 cm til bunde, sprøjtepose, rund tyl ø 18, fyldetyl, termometer til chokoladetemperering (reklamelinks)

Sådan gør du
Marcipanbunde: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Drys bordet med lidt af flormelissen. Rul marcipanen ud til en tykkelse på cirka 3 mm - drys med flormelis undervejs, så marcipanen ikke hænger ved bordet eller kagerullen. Stik bunde ud med din udstikker. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag marcipanen i cirka 5 minutter til let gyldne i kanterne. Afkøl på en rist. Tip: bundene kan laves flere dage i forvejen og opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Saltkaramel: Kom fløden i en lille kasserolle og varm den op til ca. 80 grader. I en anden gryde/pande koges glukose og sukker gylden over lav/medium varme. Hæld fløden i og rør. Kog karamellen op til 110 grader. Kom den i en varmefast beholder og køl den ned til 40 grader. Kom smørret og salt i og blend karamellen til homogen og blank. Sæt karamellen på køl. Når den er stuetemperatur eller koldere, så kommes den i en sprøjtepose med en berlinertyl.

Flødebolleskum: Kom æggehvider og 15 g sukker i en helt ren skål. Kom 250 g hvidt sukker, vand og glukosesirup i en helt ren gryde. Sæt den over høj varme. Lad sukkerlagen koge op og skru så ned til middelvarme. Sukkerlagen skal være 117 grader - brug et termometer til at tjekke den rigtige temperatur. Når sukkerlagen er ca. 111 grader, så piskes æggehvider og sukker, indtil det bliver skummende.

Når sukkerlagen er 117 grader, så hældes den forsigtigt i æggemassen, mens der samtidig piskes ved lav hastighed. Når det hele er hældt i, så skrues røremaskinen op på lav/medium hastighed, og skummet piskes i cirka 7-10 minutter til det er helt stift og fast - det skal piskes til det rammer en temperatur på 38-40 grader. Du får den mest stabile skum, hvis du pisker ved lav hastighed. Kom en tyl (reklamelink) i bunden af en sprøjtepose. Kom flødebolleskummet i, og sprøjt det oven på bundene. Kom saltkaramel i midten. Lad flødebollerne hvile og tørre ved stuetemperatur i mindst 8 timer - så er de meget nemmere at dyppe i chokolade.

Temperere den mørke chokolade - læs her hvordan du nemt tempererer chokolade.

Hæld chokoladen i et glas - jeg bruger de her glas, jeg også bruger til min surdej. Dyp flødebollerne i chokoladen. Placer dem på et stykke bagepapir og lad chokoladen sætte sig. Temperere den hvide chokolade og kom 3/4 i en sprøjtepose. Sprøjt en "æggehvide" på hver flødebolle. Farv den sidste rest hvid chokolade med det gule kakaosmør og lav en "æggeblomme" på toppen af hver flødebolle. Opbevar flødebollerne køligt i en lufttæt beholder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 comments on “Flødebolle med saltkaramel, marcipanbund og påskepynt”

    1. Hej Anna

      Sammen med smørret - har netop rettet opskriften. Tak.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT