Annonce for Fuldkornspartnerskabet i anledning af Årets Fuldkornsdag
SE VIDEO HER, HVOR JEG BAGER FULDKORNSBOLLERNE.
Af og til er det rart med et alternativ til rugbrødet. Et bagværk med masser af fuldkorn og kostfibre, men som alligevel minder mere om en blød og luftig bolle. Det får jeg her. Der bløde fuldkornsboller er et hit i madpakken. Eller helt friskbagte til eftermiddagsmaden. Det er nok det tidspunkt på dagen, jeg nyder allermest - når mine børn kommer hjem om eftermiddagen, og vi samles omkring bordet til en bid mad (mine børn er ALTID sultne, når de kommer hjem fra børnehave og skole) og en kop kaffe til de voksne. Jeg ved, at jeg bliver særligt populær, hvis der er hjemmebag, når de kommer hjem, og de her fuldkornsboller bager jeg igen og igen.
Bollerne er nemme at bage. Det høje indhold af fuldkorn gør, at dejen selvfølgelig er grov. Jeg ælter dejen på min røremaskine og får udviklet glutenstrukturen så optimalt som muligt der. Så kan dejen holde på luften, når den hæver og bager - og du bliver belønnet med luftige og saftige fuldkornsboller. Som alt andet gærbagværk, så smager de bare allerbedst friskbagte. Eller på 2. dagen. Dem, jeg ved, vi ikke når at få spist, fryser jeg ned, når de er friskbagte. Bliver de lunet inden servering, så er de næsten som nye.
Jeg har skrevet opskriften, så du både kan bage bollerne samme dag eller lade dejen koldhæve.
16 stk.
Det skal du bruge
- 60 g knækkede hvedekerner
- 60 g kogende vand
- 375 g koldt vand
- 40 g gær - vil du koldhæve dejen, så skal du kun bruge 8 g gær
- 300 g fint hvedemel - du kan bruge det her hvedemel (reklamelink)
- 275 g fuldkornshvedemel - du kan bruge det her fuldkornshvedemel (reklamelink)
- 12 g salt
Sådan gør du
Kom knækkede hvedekerner i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem stå 10-15 minutter og trække. Kom koldt vand i en røreskål og tilsæt de udblødte hvedekerner. Rør rundt og tjek at vandet nu er let lunt, så du kan tilsætte gær og røre den ud i vandet. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Det kan være lidt svært at se, hvornår en fuldkornsdej er æltet tilstrækkeligt, da den hurtigt samler sig i skålen. Du kan teste dejens glutenstruktur ved at lave en glutenprøve på dejen. Når du kan skabe et "vindue" i dejen, når du trækker den let fra hinanden med fugtige fingre, så er den færdigæltet.
Lad dejen hæve tildækket i 40 minutter ved stuetemperatur til den er hævet til dobbelt størrelse. Vil du koldhæve dejen, så skal du stille den på køl her til dagen efter. Vend dejen ud et på let meldrysset bord og del den i 16 portioner á ca. 70 g. Form hver dejportion til en bolle ved at spænde dejen op til en kugle. Fordel bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Dæk bollerne til med husholdningsfilm nederst, så bollernes overflade ikke tørrer ud, og læg et klæde over. Lad fuldkornsbollerne efterhæve i 30 minutter.
Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Kom en tom bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand - det skal bruges til at skabe damp i ovnen med. Sæt én plade boller i ovnen, hæld kogende vand i den varme bageplade (du kan med fordel bruge et par bagehandsker, når du gør det, så du ikke får varm damp på hænder og arme (reklamelink)), og luk ovnen. Bag fuldkornsbollerne med damp i 7 minutter. Fjern pladen med vand og skru ovnen over på 220 grader varmluft. Bag bollerne i yderligere 7-9 minutter til let gyldne. Lad dem afkøle på en rist. Gentag bagningen med den anden plade boller.
Hej Cathrine. Hvis man nu lige kun har knækkede rugkerner hjemme, kan man så erstatte det med hvedekernerne? På forhånd tak 🙂
Hej Heidi
Sagtens 🙂
God bagelyst,
Cathrine