Fuldkornsboller med manitobamel

Grove, luftige boller med masser af smag. Jeg har for nyligt fået øjnene op for manitobamel. Selvom jeg foretrækker de danske kornsorter – spelt, svedjerug, ølandshvede, kamut og mange flere, så er det altid sjovt at prøve at bage med andre meltyper. Jeg har længe gerne ville finde en opskrift, der gav meget grove boller med masser af kostfibre, men som stadig være luftige og lækre. Det kan manitobamel. Grundet dets høje indhold af gluten og proteiner, så har det en rigtig god bageevne – også selvom det er fuldkornsmel. Fuldkornsbollerne har masser af smag og en dejlig sprød skorpe. Jeg elsker, når boller har frø eller kerner på toppen, og her har jeg taget den skridtet længere – hele bollen er nemlig vendt i frø og kerner. Det giver sådan en god skorpe og smag. Bollerne er gode i madpakken, da de mætter godt.

Det skal du bruge:

  • 400 g koldt vand
  • 250 g fuldkorns manitobamel
  • 250 g hvedemel
  • 75 g surdej
  • 11 g salt
  • Frø og kerner – jeg brugte hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner

Sådan bager du grove boller med manitobamel:
Kom vand og mel i en skål. Rør det sammen så der ingen tørre klumper er. Lad dejen stå og trække i en time. Herved sker der en autolyse, som gør dejen nemmere at ælte. Det er vigtigt, da det ellers kan være svært at ælte en så grov dej. Kom de resterende ingredienser i og ælt dejen til den er glat og smidig og har et stærkt glutennet. Kom dejen over i en ren skål. Fold dejen ind mod midten af sig selv hele vejen rundt. Lad dejen stå tildækket på bordet i 3-4 timer. Herefter kommes den i køleskabet natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på den højeste temperatur med en bagesten eller bageplade i. Lad ovnen varme op i en times tid. Vend dejen ud på et meldrysset bord og fold dejen som vist i videoen nedenfor. Lad dejen hvile og temperere tildækket på bordet i 30 minutter. Form dejen til boller og vend dem i en blanding af frø og kerner. Bag fuldkornsbollerne ved 230-250 grader i 10-12 minutter til de er godt gyldne.

Boller_manitobamel_5Boller_manitoba_10

Cathrine_Brandt-Manitobaboller from Newsmaker on Vimeo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments on “Fuldkornsboller med manitobamel”

  1. Har netop bagt disse boller - og de smager dejlige. Skøn skorpe og mættende krumme. Jeg lærte, at især når jeg arbejder med grovere melprodukter er autolyse meget velegnet - tak for tippet🙏

  2. Første gang jeg har bagt med manitoba - og de blev virkelig gode! Lækkert med alle kernerne - og smagen er anderledes end det nordiske mel. Tak for god opskrift 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT