Glutenprøve af dej

Når man bager er det altafgørende, at dejen bliver æltet nok. Når man ælter en dej, så bliver væsken absorberet af melet. Ved æltningen gør man også gluten-proteinerne i melet længere, hvorved de danner et glutennet i dejen. Dette glutennet er det, der holder på luften, når dejen hæver og bliver bagt. Man får altså et langt mere luftigt og fugtig brød, når dejen bliver æltet optimalt.

For at tjekke at man har æltet dejen nok, kan man lave en glutenprøve af dejen.

Sådan laver du en glutenprøve:
Man tager en lille klump af dejen strækker det så langt ud, at det bliver næsten gennemsigtigt. Hvis dette kan lade sig gøre, uden af dejen revner og går i stykker, så er dejen æltet nok og et ordentligt glutennet er blevet dannet i dejen. Hvis det går i stykker, kræver dejen mere æltning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 comments on “Glutenprøve af dej”

  1. Jeg har præcis det samme problem. Og så hæver den heller ikke.
    Også selvom surdejen virker helt perfekt, når den bliver blandet med dejen, der har stået til autolyse.

    1. Hej Louise

      Hvis din dej er for våd/slasket, så ville jeg kigge på melet. Kan det klare den mængde mel, du kommer i? Så mel og hydrering.

      Hvis din surdej hæver, så vil din dej også hæve - hvis den får tid nok. Du kan speede processen op ved at sikre, at din dej er cirka 29 grader varm. Det er den optimale temperatur for gærceller og bakterier.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hej Cathrine
    Jeg har flere gange haft problemer med at der ikke rigtig danner sig gluten i min dej. Dejen bliver grynet og slasket og vil ikke samle sig. Den ene dag kan dejen være perfekt, den næste lige til at smide ud trods samme fremgangsmåde. Hvad søren går der galt? Igår var den en omgang sjask, så lavede en ny portion idag fordi jeg tænkte min vægt måske havde sundt mig. Men idag er det helt det samme.
    Tak for de mange gode opskrifter.
    Godt nytår
    Marie Louise

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT