Ingen sommer uden masser af is. Jeg er særlig heldig, når det kommer til is, for min storebror laver den bedste is, jeg kan forestille mig - Kastbergs er Danmarks bedste is, hvis du spørger mig. En isvaffel med en kugle af Kastbergs hindbærsorbet og pistacie og en god klat hjemmelavet guf på toppen. Jeg kan næsten ikke komme i tanke om noget, der er mere lækkert.
Guf er så nemt at lave selv. Det er hurtigt at lave, og det kræver kun tre ingredienser, som du næsten med garanti har i dit køkken altid.
Hjemmelavet guf smager så meget bedre end det, man køber, så skynd dig at lave en portion - og fortsæt hele sommeren.
6-10 personer
Det skal du bruge
- 300 g vand
- 150 g sukker
- 4 æggehvider
- Evt. frugtfarve eller smagsgivere - du kan tilsætte tørret frugtpulver, lakridspulver eller skifte noget af væsken ud med fx. jordbærsirup
Sådan gør du
Kom vand og sukker i en helt ren gryde. Kog sukkerlagen til 117 grader. Brug et digitalt termometer - jeg er rigtig glad for det her termometer.
Mens sukkerlagen koger, så kommes æggehviderne i en helt ren skål. Når sukkerlagen er ca. 111 grader, så piskes æggehviderne skummende ved lav/mellem hastighed. Tilsæt rød frugtfarve til sukkerlagen, hvis du ønsker en lyserød guf.
Når sukkerlagen er 117 grader, så tilsættes den langsomt æggehviderne i en tynd stråle under fortsat piskning ved mellem hastighed. Pisk guffen ved samme hastighed til den er ca. 38-40 grader. Vend tørre frugtpulver eller lakridspulver i nu, hvis du ønsker at give din guf smag.
Kom i en skål og nyd ovenpå din is eller koldskål hele sommeren igennem.
Tip: Guf er allerbedst, når det er helt frisklavet. Hvis du gerne vil lave det i god tid, så skal du komme det i en skål, dække den med låg/husholdningsfilm og lade den stå ved stuetemperatur. Konsistensen på din guf vil ændre sig løbende og blive lidt mere luftig, men den smager stadig vidunderligt.
Mit stivner slet ikke 🫣
Hvor længe skal man piske? Det er 30 grader nu…
Hej Marianne
Så lyder det desværre til, at du har fået noget æggeblomme med i massen - eller at der har siddet fedt i skålen. Det kan være årsagerne til, at æggehvider ikke kan piskes stive.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Der står 300 g vand i opskriften. Er det ik’ al for meget? Måske der har sneget sig et 0 for meget på?
Hej Berit
Nej, det er helt korrekt.
God bagelyst,
Cathrine