Jordbærtærte - bagt med surdej

For lige knap et år siden satte jeg det sidste punktum i min tredje bog "Sødt Med Surdej". Med bogen ønskede jeg at inspirere til, hvordan du kan bruge din surdej til ALT bagværk - også det søde. I bogen får du 56 opskrifter, der enten bages med sød surdej eller overskudssurdej. For når du passer din surdej godt og fodrer den ofte, så er det uundgåeligt at stå tilbage med en del surdej tilovers fra hver fodring. Det kalder jeg overskudssurdej eller discard.

I bogen Sødt Med Surdej får du 56 opskrifter på sødt bagværk med surdej. Én af opskrifterne er en pæretærte med sprød mørdej og mandelfrangipane. Det er klart en af mine yndlingsopskrifter deri. Sammen med cookies, croissanterne, brownien, fødselsdagsbollerne, granolaen...

Nu får I opskriften her. Jordbærtærten er nemlig bygget på de samme elementer som pæretærten. Og så er den forkælet med et sprødt lag mørk chokolade, konditorcreme og friske jordbær. Jeg vil tillade mig at kalde det en ret enkel jordbærtærte. Og en nem jordbærtærte. Ingen af delene til den hjemmebagte jordbærtærte er svære at lave. Men tilsammen giver de dig den lækreste, sprøde, friske jordbærtærte.

Jeg har bagt jordbærtærterne i de fineste, firkantede tærteforme (reklamelink). Perfekt portionsstørrelse, og hvem vil ikke gerne have en hel jordbærtærte for sig selv?

Når du har bagt dit første søde bagværk med din surdej, så tør jeg næsten garantere, at du ser den store smagsfordel, der er ved, at gøre netop det. Så kan du finde mange, mange flere opskrifter på sødt bagværk med surdej i min bog Sødt Med Surdej lige her.

Tip: Vil du gerne bage jordbærtærten uden surdej, så kan du bruge opskriften på mørdej fra denne opskrift og lave dobbelt portion.

8 stk.
Det skal du bruge

Mørdej med overskudssurdej

  • 200 g hvedemel
  • 45 g flormelis
  • 90 g overskudssurdej
  • 150 g smør, koldt
  • 1 spsk. koldt vand om nødvendigt

Konditorcreme

  • 1 vaniljestang
  • 60 g rørsukker
  • 2 æggeblommer
  • 25 g majsstivelse/maizena - jeg bruger denne her (reklamelink)
  • 250 g sødmælk
  • 125 g piskefløde

Mandelfrangipane

  • 75 g smør, let stuetempereret
  • 75 g rørsukker
  • 85 g mandelmel
  • 1 æg
  • 1 nip salt
  • 20 g hvedemel

Derudover: 8 stk. perforerede tærteforme - du kan nøjes med at have 4 stk. og bage af to omgange (reklamelink), 200 g mørk chokolade (jeg bruger denne chokolade fra Callebaut, der er på tilbud lige nu, reklamelink), friske jordbær, sprøjtepose, 18 mm rund tyl (reklamelinks)

Tip: Vil du bage helt små jordbærtærter, så er de her runde tærteringe perfekte - de giver dig de fineste mini jordbærtærter (reklamelink). Du kan også lave én stor jordbærtærte i den her tærtering (reklamelink)

Sådan gør du
Først laves mørdejen. Den røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade, men kan også samles i hånden. Kom hvedemel og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær smørret i 1x1 cm firkanter. Kom smør og overskudssurdej i skålen og smuldr det sammen med hvedemel og flormelis. Dejen skal blot samles og ikke æltes. Er dejen for tør, så kan du tilsætte 1 spsk. koldt vand for at samle den helt. Kom tærtedejen i en pose, tryk den let flad og læg den på køl i 30-60 minutter.

Mens tærtedejen køler, så koges en vaniljecreme. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab vaniljekornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en spsk. rørsukker. Kom æggeblommer, majsstivelse, rørsukker og vaniljesukker i en lille gryde/kasserolle og pisk det sammen med et piskeris - det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen. Kom mælk og de tomme vaniljestænger op i gryden også og varm det op under forsigtig, men konstant omrøring. Efter et stykke tid vil vaniljecremen begynde at tykne. Rør godt igennem, så cremen ingen klumper har og lad den koge et minuts tid under fortsat piskning. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm direkte på overfladen. Stil den på køl til helt kold.

Rul tærtedejen ud mellem to stykker bagepapir. Den skal være cirka 3-4 mm tyk. Stik bunde ud med tærteformene og løft dem over på en bageplade beklædt med bagepapir - det gøres nemmest med en paletkniv (reklamelink). Rul den overskydende dej ud igen og skær den i strimler på 2 cm bredde. Dæk tærteformens kant med en strimmel mørdej. Skær den overskydende dej af med en skarp kniv. Den overskydende dej kan bages til små, sprøde mørdejskiks. Prik et par enkelte huller i dejen med en gaffel, så dejen ikke løfter sig under bagning. Stil tærteformen med tærtedej på køl, mens ovnen varmes op til 180 grader over/under varme. Forbag mørdejen i 8 minutter til let gyldne.

Lav mandelfrangipanen, mens mørdejen bager. Kom smør og rørsukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Jeg bruger min røremaskine med en K-spade – alternativt kan en håndmixer bruges. Kom mandelmel i og rør sammen. Tilsæt æggene og rør sammen. Tilsæt salt og hvedemel og rør til din mandelfrangipane er homogen og luftig. Kom den i en sprøjtepose og fordel den i de varme mørdejsbunde. De skal fyldes op til et par millimeter fra kanten, da mandelfrangipanen hæver under bagning. Bag dine jordbærtærter i yderligere 8-10 minutter til let gyldne.

Lad tærterne afkøle på en rist.

Temperere den mørke chokolade (læs her hvordan du tempererer chokolade). Kom en skefuld på hver tærte og fordel den. Lad chokoladen sætte sig.

Sidst laves konditorcremen færdig. Fjern vaniljestængerne fra den kolde og faste vaniljecreme. Pisk den luftig og let med en håndmixer. I en anden skål piskes fløden til flødeskum med rene piskere. Vend 1/3 af flødeskummet i vaniljecremen og rør godt sammen. Vend herefter resten af flødeskummet forsigtigt i, så luftigheden bevares. Kom en tyl i bunden af en sprøjtepose og kom konditorcremen i. Fordel den på jordbærtærterne.

Skær jordbærrene i skiver og læg dem på toppen af tærterne. Nyd!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

34 comments on “Jordbærtærte - bagt med surdej”

  1. Hej Cathrine. Tillykke med dit nye bageri - det glæder mig at følge med ☺️

    Hvor længe vil du sige at cremen kan stå på køl, inden den vendes med flødeskummet? Og på hvilken baggrund? Er det jordbakterier der afgør det, eller andet?
    Venlig hilsen Julie

  2. Hejsa.
    Kan jeg lave konditorcremen færdig lørdag formiddag og opbevare den i sprøjteposen indtil om aftenen hvor jeg så skal anrette de jordbærkager?

    Tak for gode opskrifter.

    1. Hej Louise

      Jeg synes ikke, du skal lave konditorcremen dagen før. En fløde, der er pisket, opfører sig ikke så godt, når den ligger længe.

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Hej Cathrine
    Jeg elsker alle dine opskrifter i “sødt med surdej” og bager med den ofte! Jeg drømmer om at bage den her mørdej med overskudssurdej men som en stor kage til min fødselsdag. Hvis jeg bager i en form på ca 29x42, vil du så tro at dobbeltportion er passende?
    Go sommer til dig ☀️

    1. Hej Camilla

      Der må jeg simpelthen være dig svar skyldig! Jeg ville hellere lave for meget end for lidt - du kan altid bage den overskydende mørdej i små forme, som du kan efterfylde med cremer, ganache, karamel eller andet fyld, der ikke skal bages.

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Hej Cathrine
    Tak for super gode opskrifter og vejledning.

    Uha jeg skal give mig i kast med at lave 40 af dem her til en konfirmation, og læser lige op på opskriften, både her og i bogen hvor den er med pære i en stor form. Jeg kan ikke helt læse mig til det med kanten? Kan du hjælpe? Er det korrekt at bundene bages for sig selv, for derefter at tages ud og kanten sættes på, inden mandelfragipanen kommes i? Eller skal bunden ned i formen, efter kanterne er lavet, så både kant og bund får samme tid?

    Venlig hilsen
    Kristine

    1. Hej Kristine

      Hele bunden (med kanter) skal bages sammen. Så du skal stikke bunden ud og rulle dej rundt i kanten - og så bage.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Hej Cathrine,
    (næsten)alt lykkedes og smagte himmelsk..men cremen løber og overvejer om jeg kan tilsætte et par blade husblas, så stykkerne står skarpe, når tærten “punkteres”.. (lavede én stor).
    Tak!

    1. Undskyld, jeg forstyrrer igen🤭 Men skal jeg bare putte husbladsen i den varme creme, lade det køle i køleskabet, piske det op og blande med flødeskummet?

  6. Hvilken str. er de små firkantet forme (linket virker ikke). Og hvis små runde hvilken diameter?

  7. Hej Cathrine 🙂

    Super opskrift og wauw hvor giver surdejen bare meget mere smag til mørdejen. Men, jeg fejler altid med konditorcremen. Den bliver for flydende og holder ikke bærene på plads. Ved du hvad jeg gør forkert?

    Tak for altid gode opskrifter 🙂

    1. Hej Henriette

      Så vil jeg anbefale dig at bruge en anden opskrift på mørdej - jeg har linket til netop det i opskriften lige over ingredienserne 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  8. Hej Cathrine.
    Jeg undrer mig hver gang, så nu må jeg spørge dig:
    Hvad er forskellen på en mandelfrangipane og en mazarin? Normalt ser man jo jordbærtærteopskrifter med netop mazarinen.
    Tak for dejlige opskrifter👌

    1. Hej Zofia

      Du kan godt samle dem helt og lade dem stå en dags tid på køl. Ellers vil jeg anbefale dig at lave jordbærtærterne færdige med chokolade, og så vente med at komme creme og jordbær på inden servering. De upyntede tærter kan godt stå i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i et par dage.

      God bagelyst,
      Cathrine

  9. Wauw en nydelse. De sidder lige i skabet. 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Perfekt opskrift, hvor alt bare spiller, som altid med dine opskrifter 🙏🏻🍓

  10. Hej Cathrine
    Er i gang med kagerne - kan allerede dufte det bliver en succes 🙂
    Kagerne skal bruges i morgen. Tænker at putte chokolade på om lidt når kagerne er kolde. Derudover overvejer jeg at lave 1. del af konditorcremen i dag og piske den op i morgen.
    Tror du det vil være ok? (både chokoladen i dag og at lave cremen.
    Ser frem til at høre fra dig.
    Elsker at følge dig. Du laver så mange lækre ting 🙂

    1. Hej Berit

      Det kan du sagtens. Du kan koge vaniljecremen i dag. Pisk den og flødeskummet i morgen og rør konditorcremen sammen.

      God bagelyst
      Cathrine

  11. Hej Cathrine
    Kan man lave dejen dagen i forvejen, eller bliver surdejen så ved med at udvikle sig - til den negative side?
    Vh Ditte

  12. Den ser mega lækker ud!!! Hvis man nu gerne vil lave den som en enkelt stor kage, passer det så med opskriften? Hvis nu man ikke lige har de fine små forme..

    1. Hej Rebekka

      Den er så lækker! Hvis du gerne vil lave én stor kage, så passer opskriften også til en kvadratisk tærteform på 23 x 23 cm. Du skal muligvis lave lidt mere mandelfrangipane - og så skal den bage ca. 30-35 cm.

      God bagelyst,
      Cathrine

  13. Lyder som en fantastisk opskrift der skal prøves😊 kan man fryse dem inden der kommer chokolade og creme på og tø dem op? Tænker de vil være fantastiske til vores yngstes dåb, men så skal de bages over længere tid🙈

    1. Hej Liv

      Ja, det kan du godt. Så ville jeg underbage dem en smule og bage dem 5-8 minutter dagen før og komme chokolade på. Så kan du opbevare dem i en lufttæt bøtte ved stuetemperatur og komme creme og jordbær på inden servering.

      God bagelyst,
      Cathrine

  14. Kan man også bruge opskriften til at lave en stor tærte? Tænker om den skal bage længere osv.

    1. Hej Janni

      Ja, det kan du godt. Opskriften passer også til en kvadratisk tærteform på 23 x 23 cm. Du skal muligvis lave lidt mere mandelfrangipane - og så skal den bage ca. 30-35 cm.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT