Juleboller med appelsinremonce og ristede mandler

En fastelavnsbolle i juleforklædning. Mest fordi jeg har svært ved at vente på, at fastelavnsbollesæsonen starter. Heldigvis fungerer julebollerne mindst lige så godt som en fastelavsbolle. En smørmættet dej, der er forkælet med masser af kardemomme og en julet remonce er slet ikke nogen skidt ide.

Det er endeligt lykkes mig at finde kardemommefrø. Aldrig mere skal jeg bøvle med at fjerne skallerne fra kardemommen, når jeg gerne vil bage med de små, aromatiske frø. Hele kardemommefrø, som du selv støder eller morter inden, du bruger dem, kan på ingen måder sammenlignes med den stødte kardemomme, du kan købe. Kardemommefrøene er meget mere aromatiske, og smagen, det giver mit bagværk, når frøene endnu har lidt bid, er helt fantastisk. De økologiske kardemommefrø er flyttet ind i min lille webbutik, og jeg ved, at I kommer til at have lige så meget glæde af dem, som jeg har.

Tilbage til julebollerne. De er præcis den slags bagværk, jeg har lyst til at bage og nyde i juledagene. Både før og efter jul. Den slags, man nyder, når man kommer hjem fra en dejlig gåtur, og dagene i forvejen er helt rolige og langsomme. Jeg håber, at julebollerne med remonce må blive en del af dine juledage også.

10 stk.
Dej

  • 75 g mælk
  • 75 g blødt smør
  • 20 g gær
  • 20 g rørsukker
  • 1 æg
  • 250 g hvedemel
  • 4 g stødt kardemomme - jeg bruger hele kardemommefrø, jeg knuser i en morter for den skønneste smag! Find mine økologiske kardemommefrø her (reklame for egen webshop)
  • 3 g salt

Remonce

  • 30 g mandler, ristede
  • 60 g marcipan
  • 60 g rørsukker
  • 60 g blødt smør
  • ½ tsk. kanel
  • 2 g stødt kardemomme - jeg bruger hele kardemommefrø, jeg knuser i en morter for den skønneste smag! Find mine økologiske kardemommefrø her (reklame for egen webshop)
  • ½ øko appelsin, skallen heraf
  • 20 g rosiner (kan udelades)

Glasur

  • Flormelis
  • Kakao
  • Vand

Sådan gør du
Dejen:
Lun mælken i en gryde. Det skal ikke koge, men være godt varm. Tag gryden af varmen, kom smørret i og lad det smelte. Hæld smør- og mælkeblandingen i en skål. Kom gær og rørsukker i og rør til gæren er opløst. Kom ægget i blandingen og rør det ud. Kom hvedemel, kardemomme, salt og rørsukker sammen og ælt dejen godt til den er glat og skinnende og ikke hænger ved bordet eller skålens sider.

Dæk dejen til og lad den hæve ved stuetemperatur i 45-60 minutter. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse.

Remonce:
Mens dejen hæver laves remoncen. Kom mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Lad dem køle af.
Kom marcipan, rørsukker, blødt smør, kanel, kardemomme og appelsinskal i en skål. Rør det sammen - det gøres nemmest med en gaffel. Når mandlerne er afkølet, hakkes de groft (gem en smule til at drysse på bollerne til sidst) og tilsættes remoncen sammen med rosiner. Bland sammen og stil remoncen til side.

Saml og form julebollerne:
Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og rul den ud til et rektangel på 30 x 40 cm. Skær dejen i firkanter på ca. 10 x 10 cm. Jeg bruger først de 8 regulære firkanter, og så lægger jeg de 4 hjørner sammen til 2 juleboller ved t ælte dejen fra hjørnerne sammen og rulle ud på ny. Så bliver alle juleboller lige store.

Fordel remoncen på de 10 firkanter. Fold hvert hjørne ind over fyldet og tryk dejen godt sammen hele vejen rundt, så der ikke er nogle åbne sprækker, hvor remoncen kan løbe ud. Kom julebollerne på to bageplader beklædt med bagepapir.

Lad julebollerne efterhæve under et stykke husholdningsfilm og viskestykke i 45 minutter. Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de har efterhævet. Sæt én plade juleboller i midten af ovnen og bag dem i cirka 10-12 minutter til gyldne.

Lad julebollerne køle af på en rist. Lav en glasur ved at røre flormelis, kakao og vand sammen. Kom glasur på bollerne og drys med hakkede mandler. Nyd helt friskbagte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 comments on “Juleboller med appelsinremonce og ristede mandler”

  1. Kære Cathrine,

    Kan julebollerne mon fryses efter bagning? Og hvordan ville du i så fald anbefale at tø dem op?

    Tak for altid gode opskrifter 😊
    Mvh Julie !

    1. Hej Julie

      Jeg ville bage dem - og så fryse dem. Bag dem knapt så gyldne, som du ellers ville gøre, hvis de skulle spises med det samme. Frys dem ned helt friskbagte. Lad dem tø op og lun dem ved 180 grader varmluft.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT