Klassisk jordbærkage med mazarin og den bedste konditorcreme

Jeg har ladet mig overbevise om, at man ikke kan få for mange opskrifter på jordbærkage og jordbærtærter? Så nu får I endnu en. Måske den sidste. Hvem ved?

Nu er der i hvert fald en ret komplet samling af kager med jordbær. Der er den helt nemme jordbærkage, som let kan laves til mange mennesker. Den perfekte jordbærtærte med alle de klassiske elementer, og som bages med din surdej.

Og så får I her opskriften på en meget klassisk jordbærkage, der består af mørdej, mazarin, mørk chokolade, konditorcreme og friske jordbær. Meget simpelt og samtidig helt perfekt.

Den her jordbærkage består primært af opskrifter, som du i forvejen kan finde herinde. Fordi de bare virker, smager perfekt og bare er præcis, som jeg gerne vil have dem. Mørdejen er den samme, som du finder i min citrontærte. Mazarinen er min mormors, som jeg har bagt i hundrede år, og som aldrig slår fejl. Men den lille justering, at jeg har kommet ristede mandler i for mere smag, og tilpasset mængden af æg, så du ikke står tilbage med to æggehvider fra vaniljecremen, som du ikke ved, hvad du skal bruge til.

Vaniljecremen og konditorcremen er til gengæld ny. Fordi jeg bliver også hele tiden dygtigere og klogere. Jeg drømte om en konditorcreme, der var stabil og fast nok til at kunne holde til en masse jordbær, uden at den gled af kagen. Og uden at den blev for fast og træls i konsistensen. Det er lykkes her. Vil du gerne have en konditorcreme uden husblas, så vil jeg anbefale dig at bruge den her opskrift, som også fungerer super.

Så - værsgo. Opskriften på sommerens jordbærkager, som du kan nyde i solskinnet.

12 stk.
Det skal du bruge:

Vaniljecreme

  • 1 blad husblas
  • 1/4 vaniljestang - jeg bruger den her luksus vaniljestang (reklamelink)
  • 50 g sukker
  • 20 g maizena
  • 2 æggeblommer (gem æggehviderne til mazarinen)
  • 250 g mælk - jeg bruger sødmælk
  • 100 g piskefløde (skal først tilsættes senere)

Mørdej

  • 250 g hvedemel
  • 25 g mandelmel
  • 100 g flormelis
  • 125 g smør, saltet
  • 1 æg

Mazarin

  • 75 g mandler, ristet og blendet (kan udelades, men giver ekstra smag til din mazarin)
  • 250 g marcipan
  • 250 g smør, let stuetempereret
  • 250 g sukker
  • 5 hele æg + 1 æggehvider (som du har i overskud fra vaniljecremen)
  • 75 g hvedemel
  • 260 g mørk chokolade - jeg bruger den her chokolade (reklame)

Derudover

Sådan gør du
Vaniljecreme: Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og pres dem sammen med lidt sukker. Rør æggeblommer, sukker, maizena og vaniljekorn sammen i en lille gryde. Kom mælk og den tomme vaniljestang i gryden. Varm vaniljecremen op over medium varme under konstant omrøring til den tykner. Pisk godt i den i et minuts tid, mens den koger. Tag gryden af varmen. Vrid husblas for vand og læg det i vaniljecremen - pisk godt, så det smelter og fordeles. Hæld vaniljecremen i et fad og læg husholdningsfilm på overfladen. Stil cremen på køl til helt kold!

Mørdej: Kom hvedemel, mandelmel og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær det kolde smør i mindre stykker og rør det sammen med de tørre ingredienser til det ligner rasp. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade, men kan også gøres i hånden. Kom ægget i og saml dejen.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 2-3 mm. Tryk mørdejen ud med en udstikker ø. 8 cm. Fjern den overskydende mørdej og gentag udrulningen til du har 12 stk. mørdejsbunde. Den overskydende mørdej kan gemmes i fryseren til næste gang, du skal lave jordbærkager, eller bages som små kiks til sultne børnemaver.

Mørdejen kan enten bages på bagepapiret og en bageplade - så skal den prikkes med en gaffel for ikke at hæve op. Jeg bager min mørdej på en perforeret plade og en silikone bagemåtte (dejen kommer på frys kort, så jeg kan flytte den fra bagepapiret). Så kan dampen slippe ud under bunden, og tærtedejen puffer ikke op. Bag mørdejsbundene i 10-12 minutter til gyldne. Lad dem køle af.

Mazarin: Tænd ovnen på 180 grader over/under varme og rist mandlerne på en bageplade i 10-12 minutter. Køl dem af - skallen skal forblive på. Blend dem til fint mandelmel.

Kom marcipan, smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade. Det tager ca. 5 minutter at piske det helt lyst. Kom æg i ét af gangen og rør kun ved lav hastighed til netop inkorporeret, før det næste æg og æggehvide tilsættes. Kom mel og mandelmel i og rør kort.

Kom bagepapir i bradepanden og fordel dejen i. Bag mazarinkagen i ca. 25 minutter til gylden. Du skal kunne stikke i midten af dejen uden, at der hænger våd dej ved - fugtige kagekrummer er fint. Lad kagen køle helt af. Du kan med fordel komme kagen på frys. Stik kagen ud med en udstikker ø. 6,5 cm til 12 stk.

Temperere chokoladen - du kan læse her, hvordan du tempererer chokolade, og dyp mazarinkagerne i chokoladen. Lad chokoladen sætte sig.

Saml jordbærkagerne: Skær jordbær i stykker. Pisk fløden helt fast i en skål og pisk efterfølgende vaniljecremen cremet (gør det i den rækkefølge - så behøver du nemlig ikke vaske piskerisene mellem hver). Vend flødeskummet i vaniljecremen. Kom en smule smeltet chokolade på mørdejen, placer mazarin ovenpå (så "limes" kagen fast), sprøjt vaniljecreme på (ikke helt ud til kanten, da cremen trykkes lidt ned af jordbærrene) og pynt af med jordbær og mynte. Nyd!

Note: Mørdejsbundene kan bages længe inden servering og opbevares i en lufttæt beholder. Mazarinkagen kan bages længe siden og opbevares i fryseren. Når de er overtrukket med chokolade, så kan de opbevares på køl i et par dage. Vaniljecremen kan koges 1-2 dage inden brug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Klassisk jordbærkage med mazarin og den bedste konditorcreme”

  1. Hej Cathrine

    kan jeg tilføje pistacie nødder til min mazarin i stedet for mandler?

    ser super lækker ud 🙂

  2. Kære Cathrine

    Tusind tak for den lækreste opskrift. Har allerede været i gang to gange fordi det hele bliver spist lynhurtigt og fordi cremen driller mig 🙈😄

    Jeg får cremen lavet dejlig tyk og næste dag er den helt fast. Jeg pisker fløden helt fast, men når jeg får det blandet sammen, synes jeg desværre det bliver meget flydende. Hvad gør jeg mon forkert?

    Det hele bliver dog spist alligevel, for som sagt er det den lækreste opskrift. 🍓❤️

  3. Hej Cathrine. Det ser så lækkert ud! Planlægger at bage den som en stor klassisk jordbærkage til min datters fødselsdag i næste weekend. Ville du bage mørdejen og mazarinen samlet i det tilfælde, eller holde fast i at bage det i to dele? Og hvis man bager dem samlet, skal de så opbevares på køl indtil servering, eller ville du opbevare i en lufttæt boks?

  4. Vil den mængde konditorcreme, der er angivet i denne opskrift passe til den “nemme opskrift på jordbærkage til mange”?

  5. Hej ☺️

    Hvor længe før servering kan man samle kagerne? Skal bruge dem til en reception til mange. Hilsen Signe

    1. Hej Signe
      Jo tættere på servering, jo bedre. Cremen bliver trykket ned af jordbærrene. Så du kan godt komme creme på et par timer inden. Men jordbærrene ville jeg vente med. Ellers skal du være opmærksom på ikke at komme creme for tæt på kanten, da den vil flyde lidt ud, når du kommer jordbærrene på.

      God bagelyst,
      Cathrine

  6. Kære Cathrine

    Kan man lave opskriften her i én stor tærte? Og hvis ja, hvor stor en tærteform skal der så bruges.

    Mvh. Maj-Britt

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT