Vil du gerne servere luciabrød til morgenmad? Eller måske til eftermiddagskaffen? Eller allerhelst til aftenshygge? Så har du fundet den rigtige opskrift - jeg har testet og testet, så du får opskriften på Luciaboller, der kan laves på tre forskellige måder afhængigt af, hvordan du foretrækker bagningen. De her lussekatter kan enten formes og koldhæves, koldhæves og formes dagen efter eller laves og bages samme dag.
Luciadag. Hvert år den 13. december. Fejr dagen, som de gør i Sverige, med friskbagte, søde og bløde luciaboller. Lussekatte, som de hedder i Sverige, er en sød gærbolle, der er krydret med safran. Det giver de hjemmebagte luciaboller deres karakteristiske gule farve og aromatiske smag.
Du kan forme dine lusekatte på mange forskellige måder. Jeg har kigget over skulderen på den rare bager, jeg mødte i Stockholm, og som også gav mig opskriften på de sprøde sirupssnitter. Han havde sådan en fin og simpel metode, som jeg synes fungerer rigtigt godt. Jeg kan godt lide den lidt klassiske S-form - du kan se en video af, hvordan jeg former Luciaboller nederst i opskriften.
Ellers er der vist ikke så meget at sige. Nyd at arbejde med en smørrig og lækker dej, der giver dig luftige, smagsrige og søde luciaboller.
16-18 stk.
Det skal du bruge:
- 0,4-0,5 g safran (nogle pakker indeholder 0,2 g - andre 0,5 g)
- 200 g sødmælk*
- 50 g kold vand*
- 80 g sukker
- 12 g gær (du skal bruge mere gær, hvis du vil bage samme dag - se anvisning længere nede i opskriften)
- 500 g hvedemel
- 5 g salt
- 75 g stuetempereret smør
- 1 æg til pensling
- Rosiner
Sådan gør du:
Koldhævning, hvor Luciabollerne formes dagen før:
Kom safran, sødmælk, vand og sukker i skålen og lad det trække i 15-20 minutter. Kom gær i og rør til gæren er opløst. Kom hvedemel og salt i og ælt til dejen er samlet og glat. Det tager et par minutter. Kom smør i og ælt til dejen slipper skålens kanter og samler sig om dejkrogen. Det tager 5-8 minutter ved medium/høj hastighed.
Kom dejen i en bøtte og læg et tætsluttende låg på. Lad dejen hæve 1,5 time ved stuetemperatur. ** Er dejen meget lun, så kan den være svær at rulle ud og forme pænt, da indeholdet af smør er højt. Stil den på køl i 20-30 minutter inden, at du ruller den ud.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul den ud til et kvadrat på ca. 35x35 cm. Skær dejen i strimler på ca. 2 cm. Rul dem til S-forme eller ønsket form. Du kan se i videoen nedenfor, hvordan dine Luciaboller formes - de skal ikke rulles for stramt. Kom dem på en bageblade beklædt med bagepapir. Læg et stykke bagepapir over bollerne (så hænger posen eller husholdningsfilm ikke ved) og kom en pose eller husholdningsfilm omkring, så dejen ikke tørrer ud. Lad lusseklatterne efterhæve i 45 minutter ved stuetemperatur inden, de kommes i køleskabet eller placeres et koldt sted natten over. Læg 40 rosiner i blød i en skål vand og lad dem stå natten over og trække.
Dagen efter tages luciabollerne ud fra køl. Lad dem temperere ved stuetemperatur i 45-60 minutter. Når jeg bager koldhævede boller, så foretrækker jeg at komme lidt damp ind i ovnen for at undgå, at bollerne sprækker (for meget). Kom en tom bageplade ind på nederst rille i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader almindelig ovn. Kog en liter vand i en elkedel. Placer en rosin i hver ende af luciabollerne. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Kom bollerne ind i midten af ovnen og hæld kogende vand i den varme bageplade. Luk ovnen, så dampen forbliver inde. Bag lussekattene i ca. 10-12 minutter til gyldne. Tag pladen med vand ud midtvejs. Afkøl på en rist og nyd.
Koldhævning, hvor dejen formes dagen efter og bages:
Følg fremgangsmåden frem til **
Stil dejen på køl natten over og læg samtidig 40 rosiner i blød i en skål vand og lad dem stå natten over og trække.
Dagen efter vendes dejen ud på et let meldrysset bord. Rul den ud til et kvadrat på ca. 35x35 cm. Skær dejen i strimler på ca. 2 cm. Rul dem til S-forme eller ønsket form. Du kan se i videoen nedenfor, hvordan dine Luciaboller formes. Kom dem på en bageblade beklædt med bagepapir.
Læg et stykke bagepapir over bollerne (så hænger klædet ikke ved) og læg et klæde over. Lad lussekattene efterhæve i 60 minutter ved stuetemperatur. Når jeg bager koldhævede boller, så foretrækker jeg at komme lidt damp ind i ovnen for at undgå, at bollerne sprækker (for meget). Kom en tom bageplade ind på nederst rille i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader almindelig ovn. Kog en liter vand i en elkedel. Placer en rosin i hver ende af luciabollerne. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Kom bollerne ind i midten af ovnen og hæld kogende vand i den varme bageplade. Luk ovnen, så dampen forbliver inde. Bag lussekattene i ca. 10-12 minutter til gyldne. Dagen efter tages luciabollerne ud fra køl. Lad dem temperere ved stuetemperatur i 45-60 minutter. Når jeg bager koldhævede boller, så foretrækker jeg at komme lidt damp ind i ovnen for at undgå, at bollerne sprækker (for meget). Kom en tom bageplade ind på nederst rille i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader almindelig ovn. Kog en liter vand i en elkedel. Placer en rosin i hver ende af luciabollerne. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Kom bollerne ind i midten af ovnen og hæld kogende vand i den varme bageplade. Luk ovnen, så dampen forbliver inde. Bag lussekattene i ca. 10-12 minutter til gyldne. Tag pladen med vand ud midtvejs. Afkøl på en rist og nyd. Afkøl på en rist og nyd.
Luciaboller, der laves og bages samme dag - kortere hævetid:
Brug 30 g gær i stedet for 12 g gær.
Følg fremgangsmåden frem til **. Lad dejen hæve i 1-1,5 time til cirka dobbelt størrelse. Læg samtidig 40 rosiner i blød i en skål vand og lad dem stå og trække.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul den ud til et kvadrat på ca. 35x35 cm. Skær dejen i strimler på ca. 2 cm. Rul dem til S-forme eller ønsket form. Du kan se i videoen nedenfor, hvordan dine Luciaboller formes. Kom dem på en bageblade beklædt med bagepapir. Læg et stykke bagepapir over bollerne (så hænger klædet ikke ved) og læg et klæde over. Lad lussekattene efterhæve i 60 minutter ved stuetemperatur.
Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Placer en rosin i hver ende af luciabollerne. Bag dem i ca. 15 minutter til gyldne. Dagen efter tages luciabollerne ud fra køl. Lad dem temperere ved stuetemperatur i 45-60 minutter. Når jeg bager koldhævede boller, så foretrækker jeg at komme lidt damp ind i ovnen for at undgå, at bollerne sprækker (for meget). Kom en tom bageplade ind på nederst rille i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader almindelig ovn. Kog en liter vand i en elkedel. Placer en rosin i hver ende af luciabollerne. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Kom bollerne ind i midten af ovnen og hæld kogende vand i den varme bageplade. Luk ovnen, så dampen forbliver inde. Bag lussekattene i ca. 10-12 minutter til gyldne. Tag pladen med vand ud midtvejs. Afkøl på en rist og nyd. Afkøl på en rist og nyd.
*jeg bruger kold mælk og kold vand, da jeg ælter dejen godt på en røremaskine. Det varmer dejen op, så det er for at undgå, at dejen bliver for varm. Ælter du dejen i hånden, så kan det være en fordel at bruge kold mælk og lunken vand for at sætte gang i gærcellerne.
Tror du, at jeg kan forme ''bollerne'' og stille dem yderligere på køl i 6-10 timer, hvis jeg i forvejen har koldhævet dejen?
Jeg tænker om det er lidt samme proces, som med dine hveder 🙂
Hej Anna
Ja, det kan du godt.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Jeg bagte luciabollerne med damp og de blev virkelig blege i bunden, selvom de blev bagt et kvartér og ikke var ret store. Derudover blev de gode. Hvad kan jeg mon gøre ved det?
Hej Mathilde
Huskede du at fjerne bagepladen med vand midtvejs i bagningen? Ellers får de ikke meget varme nedefra.
God bagelyst,
Cathrine
Hej
Hvis nu jeg vil fryse nogen af dem ned, skal jeg så bage dem i kortere tid inden, eller hvad er smartest? 🙂 Vil gerne undgå, at de bliver tørre, når de varmes op igen.
Vh Maria
Hej Maria
Jeg beklager det sene svar - vi gik på en meget lang juleferie.
Men ja, når du ved, at du gerne vil fryse dit bagværk, så kan du med fordel bage det en smule kortere, så det kan klare at blive lunet op i ovnen igen. Det er ikke meget, du skal bage mindre - bare lidt mindre gylden, end du ellers ville gøre. Så kan du fryse dem friskbagte, lade dem tø op og lune dem ved 180 grader varmluft inden servering.
God bagelyst,
Cathrine
Mega gode😊
Hej Cathrine
Kan det passe, at de kun skal bages med damp, hvis de er koldthævede?
Er der nogen forskel på resultatet afhængigt af, hvilken af metoderne man vælger? Eller bliver de lige gode på alle 3 måder?
Glæder mig til at prøve dem!
Mvh Trine
[…] kan enten bage de helt klassiske lussekatter, eller forkæle dig selv og dine nærmeste med en remoncerig Luciastjerne. Jeg er vild med begge […]
Hej Maria
Jeg elsker, at du ikke er smør-forskrækket 🙂 Smør er godt - meget smør er rigtigt godt. Når jeg laver opskrifter, så regner jeg i procenter. I den her opskrift er smørindholdet procentmæssigt ret høj i forhold til en "almindelig" bløddej.
Jeg håber, at du fik bagt nogle dejlige luciaboller.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Camilla
Ja, almindelig ovn er over/under varme. Jeg skal forsøge at være mere tydelig i min formulering fremover 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Almindelig ovn, er det over og undervarme? Jeg har efterhånden svært ved at gennemskue de betegnelser der bliver brugt, for nogle mener at varmluft er almindelig ovn..
HJÆLP ?
De blev virkelig helt perfekte?? TAK!
Jeg har lige sat væsken til at trække og spekulerer på, om smørmængden er rigtig? Du skriver, at smørmængden er stor, men der står 75 g. Det tænker jeg bare ikke er så meget?!
Jeg glæder mig til at prøve opskriften - spændende om de kan vippe favoritten til den årlige Lucia-bagning af pinden?!
Kh M