Luksus chokoladekiks med saltkaramel

Kombinationen af kiks, chokolade og karamel er altid en god ide! Her har jeg taget chokoladekiksen til helt nye højder. Sprød og porøs kiks lagt sammen med en blød chokoladeganache og sej karamel. Jeg kan næsten ikke komme i tanke om noget mere lækkert.

Er du, ligesom jeg, glad for chokoladebaren Twix, så vil du med garanti elske den her chokoladekiks, der består af de samme elementer.

Du kan lave alle elementer i god tid og samle kiksene dagen inden, at de skal spises.

16 stk.
Det skal du bruge

Kiks

  • 260 g hvedemel
  • 60 g mandelmel
  • 125 g flormelis
  • 2 g salt
  • 150 g smør, koldt
  • 1 æg

Chokoladeganache

  • 200 g mørk chokolade - jeg bruger den her (reklamelink)
  • 125 g fløde
  • 50 g sødmælk
  • 125 g glukosesirup - jeg bruger den her (reklamelink)
  • 2 g salt

Saltkaramel

  • 200 g sukker
  • 160 g fløde
  • 50 g smør
  • 4 g salt
  • 30 g karamelchokolade - jeg bruger den her chokolade (reklamelink)

Derudover: Silikonemåtte, sporejern, stjernetyl ø12mm, sprøjteposer (reklamelinks)

Sådan gør du
Kiks: Kom hvedemel, mandelmel, flormelis og salt i en skål. Skær koldt smør i mindre stykker og tilsæt. Rør det sammen til en smuldret konsistens. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade. Tilsæt æg. Rør kort til samlet og homogen. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på køl i mindst en time til gennemkold eller natten over.

Læg en portion dej mellem to stykker bagepapir. Rul ned til 4 mm tykkelse.

Skær dejen ud i 4,5 cm x 8 cm rektangler - det gøres nemmest med et sporejern (reklamelink). Fjern overskydende dej - det kan rulles ud på ny. Lad dejen, der er skåret ud, komme på frys i 5-10 minutter. Så er de nemmest at fjerne fra bagepapiret uden at ødelægge formen.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Jeg bager mine kiks på en silikonemåtte (reklamelink), der giver dem det fine mønster, men som også sikrer en jævn afbagning. Bag i 10-12 minutter til gyldne. Afkøles på en kølerist (reklamelink).

Chokoladeganache: Kom chokolade i en beholder, du kan blende ned i. Kom sødmælk, fløde, glukose og salt i en gryde og varm det op til kogepunktet. Hæld det over chokoladen. Rør til homogen og blend ganachen helt blank. Kom husholdningsfilm direkte på overfladen. Lad den sætte sig på køl. Gerne natten over eller mindst et par timer.

Saltkaramel: Du kan se en video af, hvordan du koger saltkaramel på min Instagramprofil. Kom sukker i en gryde og smelt det ved lav varme - der skal røres i det jævnligt undervejs, så det ikke brænder på. Varm sukkeret op til 180 grader. Mens sukkeret smelter, så kommes fløde i en gryde. Varm det op til kogepunktet. Stil til side indtil sukkeret er smeltet.

Hæld lidt fløde i det smeltede sukker og rør. Tilsæt mere fløde og rør. Tilsæt den resterende fløde og rør. Lad det koge op til 114 grader. Tag af varmen.

Tilsæt smør, chokolade og salt. Rør ud. Blend karamellen til helt blank og homogen. Kom den i en sprøjtepose. Lad blive stuetemperatur inden brug.

Samling: Kom chokoladeganache i en sprøjtepose med en stjernetyl. Fordel ganache rundt i kanten af halvdelen af kiksene. Kom saltkaramel i midten. Læg en kiks på toppen. Opbevar dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. De er allerbedst, hvis de får lov til at trække i et par timer eller til dagen efter - så får kiksen den rette konsistens, og ganachen får tid til at sætte sig helt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments on “Luksus chokoladekiks med saltkaramel”

  1. Min ganache er meget blød - og flyder lidt ud, når jeg samler. Den har kølet i 6 timer, og jeg har målt mængderne rigtigt. Har du et bud på, hvad jeg gør galt?😊
    Tak for den lækreste kiks - det smager SÅ godt.
    Hilsen Julie

  2. Er det korrekt at der skal 125 gr glukosesirup i ganachen? Eller skulle det være 50 gr og så 125 gr sødmælk?

  3. Hej Cathrine

    Hvor ser de bare gode ud!

    Hvor længe kan de samlede kiks holde sig, hvis de står i en lufttæt beholder?
    - Og skal de så stå på køl eller i stuetemperatur?

    Mvh Frederikke

  4. Hej Cathrine
    Først og fremmest... den lækreste og nemmeste karamel. TAK.
    Kiksen den driller mig lidt. Jeg synes den smuldrer/krummer en del.

    Hvad kan mon være årsagen?

    1. Hej Cæcilie

      Det kan skyldes, at dit æg er lidt mindre, end det jeg har brugt. Hvis du ikke kan få kiksedejen til at samle sig, så kan du tilsætte 1-2 tsk. vand.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Opskriften på karamellen er ikke helt den samme som på din Instagram. Er der forskel på konsisten på de to?

  6. Hej, kan det passe at opskriften (mængderne) på saltkaramel er forskellig fra den på din instagram? Hvilken er er bedst?🙈🙌

    1. Hej Katja

      Det er bare mig, der er kommet til at skrive en af de testportioner ind. Beklager. Jeg har rettet til, så opskriften er korrekt.

      God bagelyst,
      Cathrine

  7. Hej Cathrine
    Du har gjort det igen 😃
    Har brugt dagen på at bage og samle nu glæder jeg mig til at smage imorgen 🤞🏻
    Jeg har både ganache og karamel tilovers, kan det fryses?
    Mange hilsner Rikke

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT