Jeg har sukket langt efter den sprødhed, som de müeslier, man køber, har. Jeg har givet det (ofte) høje sukkerindhold æren for, at de altid er så sprøde og nærmest samler sig i små klumper. Men nu er det endelig lykkedes mig at gøre kunsten efter. Jeg har længe spist en musli, der var ristet i ovnen 10-15 minutter. Den smager også dejligt, men den kan slet ikke måle sig med den her granola i hverken smag eller sprødhed. Det (hemmelige) fif er: langstidsristning. Den langsomme ristning af granolaen ved en lav temperatur gør den sprød, crunhcy, så fuld af smag og fuldstændig uimodståelig. Det bedste er faktisk, at muslien passer sig selv i ovnen – du behøver ikke engang at røre i den. Jeg er solgt, og jeg glæder mig til min morgenmad hver morgen! Du kan bruge granolaen til at lave de her lækre (og flotte) morgenmadglas. De er gør glæde på morgenmadsbordet eller til en lækker brunch.
Det skal du bruge:
- 350 g finvalsede havregryn
- 85 g grovvalsede havregryn
- 85 g ruggryn (kan erstattes af havregryn eller andre gryn)
- 50 g solsikkekerner
- 50 g hørfrø
- 50 g græskarkerner
- 5-8 dadler
- 50 g hasselnødder
- 50 g mandler
- 75 g kokosolie eller smør
- 50 g honning
- 4 spsk. vand
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. vaniljepulver
Sådan laver du en sprød og knasende granola:
Tænd ovnen på 90 grader varmluft. Rør alle de tørre ingredienser sammen (undtagen dadler, nødder og mandler). Smelt kokosolie eller smør og honning forsigtigt i en gryde – det skal kun lige smelte. Kom vand, salt og vaniljepulver ved. Bland de tørre og de våde ingredienser sammen til alle grynene er dækket. Spred müeslien ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom müeslien i ovnen i 4 timer. Efter 3 timer tilsættes dadler skåret i mindre stykker, nødder og mandler. Lad dem riste med den sidste time. Giv evt. granolaen 5-10 minutter ved 190 grader til sidst, hvis du gerne vil have mere ristning af nødderne. Lad granolaen afkøle helt og opbevar den i en lukket beholder.
Tip: Den her portion passer til én bageplade. Lav endelig dobbelt portion på to bageplader og fuld ovnen, når den er tændt.
Dejlig nem opskrift!
Kan man mon justere denne opskrift, så man får nogle større chunks i sin granola?
Er det tørrede dadler du bruger?
Hej Irene
Ja, det er det, men jeg foretrækker dem med sten i - de er blødere og smager af mere 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Når du skriver ruggryn i opskriften, er det så det samme som rugflager?
På forhånd tak.
Vild med dine opskrifter.
God søndag aften.
Hej Mette
Ja, lige netop - rugflager.
God bagelyst,
Cathrine
[…] og mandler, og derfor skal min müsli gerne indeholde masser af netop dét. Oftest laver jeg en langtidsristet granola, der bliver sprød og så smagfuld. Men hvis det hele skal gå lidt hurtigere, så laver jeg en […]
[…] er en dejlig start på dagen. De fleste morgener spiser vi Acido eller yoghurt med frisk frugt og hjemmelavet granola. Andre gange får vi fermenteret grød eller hjemmebagte […]
Ser dejligt ud!!
Går ud fra honningen skal blandes m de våde ingredienser?
Og hvad med mandelsmør? Kan man lave det selv? - eller køber du det?
Og tilsidst... hvor er de fine glas fra?
Mange hilsner
Trine
Hej Trine.
Ja, honningen skal smeltes en smule sammen med smør eller kokosolie.
Mandelsmør køber jeg, men du kan sagtens lave det selv, hvis du har en stærk blender eller foodprocesser. Du kan købe det i fx Kvickly eller helsekostforretninger. Hvis du skal lave det selv, så skal mandlerne ristes i ovnen, og derefter blendes til olien slipper fra mandlerne og det får samme konsistens som peanutbutter.
Glassene har jeg købt her:
http://www.sylteglas.dk/shop/60-weck-sylteglas-sturz/499-weck-160ml-rr60-760---12-stkpk/
God søndag,
Cathrine
Hej Cathrine, hvornår skal honningen i? Venlige hilsner Mette
Hej Mette
Honningen skal smeltes let sammen med smørret eller kokosolien. Jeg retter det lige til i opskriften - tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂
God søndag,
Cathrine
[…] havregrød. Morgenmadsglasset kan forberedes aftenen før. Om morgenen topper du yoghurten med den bedste, sprøde granola, og så har du hurtig morgenmad, der også nemt kan tages med på farten. Jeg er […]