I min familie fylder mad og madlavning meget. Jeg er sikker på, at en stor del af denne interesse stammer fra min skønne mormor. Ingen kan lave god, gammeldags dansk mad, som min mormor! Jeg elsker min mormors mad, og jeg skal også have tillusket mig hendes opskrift på mandelfromage, citronfromage, hjemmelavet rullepølse og leverpostej, hendes yderst populære frikadeller og meget, meget mere. Men indtil videre har jeg fået lov til at dele opskriften på hendes fantastiske fødselsdagsboller. For mig er det ikke en helt rigtig og fuldendt fødselsdag, hvis mormors hjemmebagte boller ikke spises om eftermiddagen sammen med dem, jeg holder af. Og min mormor har efterhånden bagt et utal af disse boller, for hun har 11 børnebørn, der alle elsker dem til fødselsdage, men også alle andre dage på året. Så derfor er jeg så glad for, at jeg har fået opskriften, så den kan blive ved med at være en del af vores familie i rigtigt mange år endnu.
Så hvis du kender en sød person, der snart har fødselsdag, eller hvis du selv snart har, så synes jeg, at du skal prøve at bage disse boller. De er intet mindre end helt perfekte. Jeg har filmet min mormor, mens hun viste mig, hvordan bollerne laves – så kan du se, hvordan teknikken er, så du også opnår et perfekt resultat. Her er link til Facebook, hvor jeg har lagt videoen op til dig: CathrineBrandt på Facebook - Mormor ælter boller. Du kan også se den på min side på Cathrine Brandt på YouTube.
Rigtig god fornøjelse. Jeg håber, at du synes, at de smager ligeså godt, som alle i min familie gør!
35-40 stk.
Det skal du bruge:
- 250 g smør
- 400 g mælk
- 75 g gær
- 80 g sukker
- 4 spsk. vand
- 4 æg (3 æg til dejen + 1 til pensling)
- Ca. 1300-1500 g hvedemel (alt afhængig af, hvor meget og hvor godt dejen æltes)
- 7 g salt
Sådan bager du verdens bedste fødselsdagsboller:
Smørret smeltes i en gryde og derefter tilsættes mælken, så det er fingervarmt. Gæren smuldres i en skål, og vand og sukker tilsættes. Gæren røres ud heri. Smør- og mælkeblandingen hældes i gærblandingen. 3 æg slås ud i blandingen, saltet kommes i og melet tilsættes lidt efter lidt, hvor det hele tiden røres ud og rundt. Ælt dejen godt ved at ”løfte” den opad mod skålens sider – se filmen nedenfor. Når dejen er æltet godt og den er glat og skinnende, så vendes den ud på et meldrysset bord og samles. Dæk dejen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad den hæve tildækket på køkkenbordet i ca. 45 minutter. Når dejen er hævet, formes den til boller og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir – se filmen nedenfor.
Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Et æg piskes sammen med en lille smule mælk og bollerne pensles. Når ovnen er helt varm bages bollerne i ca. 20 minutter. Bag én plade ad gangen - så er du sikker på en mere jævn bagning.
Tip: bollerne smager også fantastisk på alle andre dage end fødselsdage. Lav rigeligt – de forsvinder hurtigt!
Jeg lavede dem i dag - de blev SÅ gode. Så tak for super opskrift. Nem at gå til - dog lidt træg i armen efter at røre dejen sammen, da jeg ikke har en maskine. Men det gik.
Hej Cathrine! Jeg elsker dine opskrifter, og jeg bruger dem altid fordi de altid er en succes.
Jeg har dog bagt disse idag, og jeg synes ikke de blev så pæne. De ville slet ikke blive jævne og glatte i overfladen når jeg formodede dem, og skorpen blev ret tør. Krummen og smagen fejlede dog intet.
Min ide var at jeg har brugt for meget mel og æltet for lidt. Hvad er din tanke?
Hej Charlotte
Ja, det lyder præcis som de fejlkilder, jeg også ville have vurderet. Du kan også ælte dejen på en røremaskine. Det gør min mormor bare ikke 😉
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg kan se at der også er en anden der har spurgt til gærmængden, da den (virker) forholdsvis stor. Er det virkelig 75g der skal bruges?
Mange hilsner
Maria
Hej Maria
Ja, det er helt korrekt. Du får også 35-40 boller, så det er en stor portion dej (ca. dobbelt af mine andre opskrifter på bløde boller), så gærmængden er helt tilsvarende procentvis 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg har nu bagt disse 2 gange og jeg bruger max 1050 g gær. Er der skrevet forkert her og i din bog eller?
Tusinde tak for dine opskrifter generelt.
Hej Cathrine
Hvis man elsker rosiner i sine fødselsdagsboller, så tilføjer man bare rosiner til denne opskrift? 🙂 De ser super gode ud.
Hej Jeppe
Ja. Og ellers bruger du opskriften på rosinboller, som du finder her på bloggen også 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Karina
Ja, du kan godt lave dejen i en røremaskine. Du kan finde inspiration i opskriften på bløde bamseboller, som minder om fødselsdagsbollerne her.
220 grader almindelig ovn.
https://www.cathrinebrandt.dk/bloede-bamseboller/
God bagelyst,
Cathrine
Kan man lave den i en røre maskine og de bliver lige så gode? Eller skal det være i en skål? Og hvis man ikke har varmluft ovn hvor mange grader skal ovnen så stå på
Hej Cathrine, stor tak til dig.
Man bliver mega glad når folk
deler deres bedste opskrifter og som ligeledes lykkedes når man laver dem.?
Hej Ananthy
Tusind tak for din kommentar - det er jeg så glad for!
God bagelyst,
Cathrine
Kan jeg godt lade dejen stå i køleskab natten over?
Hej Sofie
Nej, det kan du desværre ikke. Men det kan du til gengæld med de her bamseboller. De er også helt perfekte som fødselsdagsboller.
https://www.cathrinebrandt.dk/koldhaevede-bamseboller/
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine! Hvad er forskellen på disse boller og på de bløde bamseboller? 🙂 Hvilken bolle er mest luftig? 🙂
Hej Sarah
Så ville jeg gå for de bløde bamseboller 🙂 Mormors fødselsdagsboller er også fantastiske, men lidt tættere i krummen.
Hej. Er boller også gode dagen efter? Eller er de bedst at spise samme dag?
De ser bare gode ud :):)
Hej Tenna.
Det smager også godt dagen efter. De er dog allerbedst, hvis de lige bliver lunet lidt 🙂
[…] i hovedet?”. Sådan lyder svaret ofte, når jeg gerne vil have én af mine mormors opskrifter. Verdens bedste fødselsdagsboller er også en opskrift, som hun bare gemmer i hovedet. Netop derfor er jeg så glad for, at jeg […]
Havde fået til opgave at komme med hjemmebagt boller til barnebarnets 3 års fødselsdag. Er ikke en haj til at bage, men fulgte din opskrift her - et kæmpe hit de smager super godt. Tak for det
Hej Susanne. Sikke dejligt, at bollerne vakte glæde! Hjemmebagte theboller er jo også et must til børnefødselsdage :).
Jeg er glad for, at du havde en god oplevelse med at bruge opskriften.
Så skal jeg prøve denne oppskriften:)
Deigen står til heving og jeg gleder meg til å smake på dem ...
Blir de enda bedre om de står å hever 20 min ekstra før de skal inn i ovnen? 🙂
Det lyder dejligt! De er bare sådan nogle gode boller - glæd dig :). Det er en god ide, at lade bollerne efterhæve inden, at de bages. Jeg synes, at det plejer at passe med, at den første plade boller hæver, mens jeg former de andre boller, og så hæver de sidste plader, mens jeg bager de første. Giver det mening? Så ja, det er en god ide at lade dem hæve 10-20 minutter på bagepladen, inden du bager dem :).
Jeg håber, at du synes lige så godt om bollerne, som jeg.
TAK for at dele verdens bedste opskrift - har netop lavet dem og det var PRÆCIS sådanne boller jeg ledte efter MUMS 🙂
Hej Ann. Det er jeg glad for at høre! De er virkelig også en favorit hos mig, min familie og venner 🙂
Hejsa
De ser lækre ud - er de fryseegnede, eller bliver de kedelige af det?
Mvh Tina
Hej Tina.
Tak - de er virkelig også gode. Jeg serverede dem for nogle veninder i går, og bollerne var et stort hit 🙂
Ja, bollerne er meget fryseegnet. Du kan sagtens varme dem, mens de er frosne, men du får det bedste resultat, hvis du tør dem op først og derefter varmer dem.
Rigtig god bagelyst
Cathrine
Jeg har lige afprøvet din mormors opskrift. Det er nogen gode boller, men jeg vil anbefale at bollerne som minimum hæver 20 min på pladen - altså når de er formet. Derved får man den optimale luftighed i bollerne. De kan nemlig have en tendens til at blive lidt tunge i det, hvis de ikke efterhæver. Tak for opskriften - de mormødre er fantastiske; )
Hej Mette.
Tak for din kommentar! Ja, det er altid en god ide at lade bollerne efterhæve på pladen, inden de bages. Det er dog ikke nødvendigt, hvis man ikke kan vente med at smage de nybagte boller :).
Mormødre er fantastiske - og jeg har planer om at få så mange opskrifter, tips og tricks fra min mormor, som det overhovedet kan lade sig gøre 🙂