Da jeg spurgte min mormor, om jeg måtte få hendes opskrift på fastelavnsboller svarede hun ”jamen, den har jeg jo bare i hovedet?”. Sådan lyder svaret ofte, når jeg gerne vil have én af mine mormors opskrifter. Verdens bedste fødselsdagsboller er også en opskrift, som hun bare gemmer i hovedet. Netop derfor er jeg så glad for, at jeg husker at få hendes opskrifter, så de ikke går tabt. Tilbage til de hjemmebagte fastelavnsboller… For de smager helt fantastiske. Mormor Bente lærte mig, mens vi skriblede opskriften ned, at rigtige fastelavnsboller (ifølge hende) er med en let og smørfyldt wienerdej, for som hun sagde ”det er jo ikke meningen, at bollen skal være kompakt og et måltid i sig selv, men en blød bolle, der klæder vaniljecremen”. Jeg må give hende ret. Mormors klassiske fastelavnsboller bagt af en wienerdej og fyldt med hjemmekogt vaniljecreme ér altså fantastiske. Jeg har planer om at bage endnu en portion fastelavnsboller i februar, for min kæreste drømmer om, at jeg kommer både nougat og remonce i også – så det er vi nødt til at prøve.
18 stk.
Det skal du bruge:
- 350-400g hvedemel
- 250g smør (halvdelen til dejen, den anden halvdel til at fylde inden i dejen)
- 25g gær
- 2 spsk. sukker
- 2 spsk. koldt vand
- 2 æg (+ 1 til pensling)
- 1,25 dl mælk
- ½ tsk. kardemomme
Vaniljecreme:
- 3 ægblommer
- 3 spsk. sukker
- 1 spsk. maizena
- 2,5 dl mælk (jeg bruger sødmælk)
- ½ vaniljestang
Sådan bager du mormors wienerbrøds fastelavnsboller med vaniljecreme:
Vaniljecremen koges først, så den kan nå at køle. Del vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med lidt sukker for at skille vaniljekornene ad. Rør ægblommer, sukker, maizena og vanilje sammen i en gryde. Kom mælken og den tomme vaniljestang i. Varm blandingen op under middelvarme, mens du pisker let. Når cremen koger skal den koges ca. 1-2 minutter, mens du stadig rører, så cremen ikke klumper. Kom cremen i en skål, dæk den med husholdningsfilm direkte ovenpå cremen, så den ikke danner hinde. Lad cremen køle i køleskabet, mens du laver dejen.
Kom gær, vand og sukker i en skål og rør det sammen. Slå æggene ud i og rør dem sammen med gæren. Kom mel og smør i en skål og smuldre det sammen. Tilsæt kardemomme. Lun mælken til den er lillefinger-varm. Bland alle ingredienserne sammen og ælt dejen til den er glat og smidig.
Kom godt med mel på bordet og hæld dejen ud herpå. Rul dejen ud til ca. 30x60cm. Kom tynde skiver af smør på en tredjedel af dejen. Fold dejen så der er tre lag. Bank dejen med kagerullen og rul den herefter til 30x60cm igen. Fold dejen endnu engang så der er tre lag. Bank og rul dejen igen, så dejen igen bliver 30x60cm. Kom et klæde over dejen og lad den hæve 1 time. Skær nu dejen ud i 18 lige store firkanter. Kom en spsk. creme i midten af hver firkant. Fold hver hjørne sammen på hver firkant, så cremen bliver lukket inde i hver fastelavnsbolle. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Pisk et æg sammen og pensel hver fastelavnsbolle. Bag de hjemmelavede fastelavnsboller i 15-20 minutter til de er let gyldne. Lad bollerne køle og pynt dem med chokoladeglasur.
Tip: sådan fryses fastelavnsboller ned. I denne video fortæller jeg, hvordan og hvornår du bedst fryser dine hjemmebagte fastelavnsboller. KLIK HER for at komme til video.
Kan man lægge dem i køleskab, når de er færdig hævet, natten over for at bage dem dagen efter?
Hej Cathrine,
Jeg kan simpelthen ikke regne den første foldning ud. Hvis der kun kommer smør på en tredjedel af dejen og man derefter folder den så der kommer tre lag, så kommer der vel ikke smør i alle lagene? Ellers er det bare mig der slet ikke kan visualisere det 😅
Kan du hjælpe?
Hej Camilla
Det er ikke dig, den er gal med - det er min mormor 😉 Du har helt ret! Jeg er faktisk begyndt at fordele smørret på 2/3 af dejen - så jeg kan folde den frie del i midten. Så giver det lag. Men sådan gør min mormor ikke, og jeg har her taget billeder af hendes bagning og videregivet hendes proces 🙂 Forvirrende eller ej.
Jeg håber, at du kom i mål med nogle skønne fastelavnsboller.
God bagelyst,
Cathrine
Hei.
Har du bilde når du folder deigen i 3 lag? Er det kun smør første gangen ikke andre gangen du folder deigen ? Takk for hjelpen. Mvh. Anna
Hejsa
Nej, jeg kommer kun smør i dejen én gang 🙂 Billederne i indlægget skal gerne forklare processen.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Jeg synes dejen virker meget våd og klistret. Så meget så jeg umiddelbart ikke tænker at den kan rulles ud.
Hvordan skal konsistensen af dejen være?
Mvh Lise
Hej Lise
Dejen skal gerne være rar og behagelig at arbejde med. Har du fået den æltet nok? Hvilket mel bruger du?
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Jeg overvejer at gå i gang med at bage disse fastelavnsboller, men er kommet lidt i tvivl om fremgangsmåden.
Kan det passe at dejen kun skal foldes to gange? Altså så der bliver 9 lag? Jeg har altid kun set opskrifter med weinerdej, hvor den foldes tre gange, så der kommer 27 lag.
Og skal dejen efter sidste udrulning blot dækkes og derefter hæve udrullet på bordet? Det har jeg heller aldrig prøvet før. Er det mig der misforstår noget? 😄
[…] være min yndlings fastelavnsbolleopskrift. Dem finder du selvfølgelig også en opskrift på lige her. Mormors fastelavnsboller er lavet på en smørrig wienerdej, og så er de fyldt med en hjemmekogt […]
[…] på bloggen finder I allerede opskriften på mine to bedste fastelavnsboller. Den ene er min mormors opskrift på fastelavnsboller, som er helt fantastiske. En smørfyldt wienerdej fyldt med hjemmekogt vaniljecreme. Den anden […]
[…] har lidt svært ved at afvige fra min mormors opskrift på hjemmebagte fastelavnsboller. De er altså bare fantastiske! Men da jeg allerede har bagt dem et par gange i år, så fik jeg […]