Kan man få for meget mazarinkage? Jeg tror det ikke. Samlingen af mazarinkage-opskrifter, jeg har, fortæller mig det samme. De kan hver i sær noget helt særligt.
Det her er opskriften på min mormors simple mazarinkage, som jeg har forkælet lidt ekstra med tempereret mørk chokolade. Min mormor bager helst kagen i en stor ovnbradepande. Hun har mange gæster - altid, og derfor mange at dele sit bagværk med. Jeg foretrækker at bage mazarinkagen i en lidt mindre bradepande, der stadig sikrer kage til en god håndfuld gæster. Eller til en god håndfuld aftener i sofaen med et stykke kage og en kop kaffe. Mazarinkagen holder sig nemlig svampet i mange dage.
Jeg sætter pris på den mørke chokolades modspil til mazarinkagens sødme og rige smag. Knækket i chokoladen er helt perfekt. Og super upraktisk, når kagen skal skæres ud. Men det tager jeg gerne med for at få den helt rigtige bid, der både byder på blød og svampet mazarinkage og sprød chokolade. Vil du gøre kagen endnu nemmere at bage og lave, så kan du blot smelte chokoladen og smøre på eller lave en kakaoglasur.
Det skal du bruge:
- 250 g marcipan, revet groft
- 250 g smør, stuetempereret
- 250 g sukker
- 6 æg, stuetempereret
- 85 g hvedemel
- 200 g mørk chokolade, tempereres - jeg bruger denne fra Callebaut (reklame)
- Flagesalt til drys
Derudover
- 1 bradepande, cirka 25 x 35 cm - jeg bruger denne (reklamelink)
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Kom marcipan, smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Det gøres nemmest på en røremaskine med en gummibelagt K-spade. Det tager 5-8 minutter at piske det helt lyst. Kom æg i ét af gangen og rør kun ved lav hastighed til netop inkorporeret før, at det næste æg tilsættes. Kom mel i og rør kort.
Kom bagepapir i bradepanden og hæld dejen i. Bag kagen i 25-30 minutter til godt gylden. Du skal kunne stikke i midten af dejen uden, at der hænger våd dej ved - fugtige kagekrummer er fint. Lad kagen køle helt af.
Temperere chokoladen og hæld den over den helt afkølede kage. Fordel chokoladen - det gøres nemmest med en vinkel dejspatel eller bagsiden af en ske. Lad chokoladen sætte sig lidt og drys med flagesalt. Når chokoladen er helt størknet, så kan mazarinkagen serveres.
Hej
Vil bunden kunne bruges til en jordbærkage? Ligesom tærte, bare uden mørdejen omkring?
Hej Camilla
Det er den helt perfekt til!
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg skal lave 12 Mormors mazarinkager med bærskum til et bryllup.
De skal laves i 22 cm springforme. Har du så meget erfaring i mængder, at du kan hjælpe med hvordan jeg omsætter opskriften på din kage, som er bagt i en form der måler 25x35, så den passer til en springform på 22 cm ? Nb....den må gerne blive lidt højre en din.
Jeg har lige et tillægsspørgsmål. Du bruger dobbelt så mange æg som i andre mazarinopskrifter....hvad gør den store mængde æg til forskel?
Kh Charlotte
Hej Charlotte
Jeg skal selv til at bage kagen i en springform, og jeg greb det sådan, at jeg først beregnede arealet af den form Cathrine bruger, og så den form jeg vil bruge. Så kan jeg se hvor stor bunden på den form jeg vil bruge er i forhold til den form Cathrine bruger er. Og dermed kan jeg se hvor meget jeg skal bruge af kagendejen.
Cathrines form: 25x35=875
Springform ø22: 3,14x(11x11)=380
Forskel 380/875x100= 43%
Din form udgøre derfor ca. 43% af Cathrines form.
Hvis du ønskede at kagen godt måtte være lidt højere end den originale opskrift, så ville jeg halvere dejen hvis jeg var dig.
Håber at dette var nyttigt og ikke alt for forvirrende. 🙂
Kh Karina
Hej Charlotte
Jeg vil lave en test - og se, hvad du synes om højden. Så kan du justere derfra. Oftest passer det med en 26 cm springform.
Flere æg giver en mere svampet og luftig kage.
God bagelyst,
Cathrine
[…] er præcis, som jeg gerne vil have dem. Mørdejen er den samme, som du finder i min citrontærte. Mazarinen er min mormors, som jeg har bagt i hundrede år, og som aldrig slår fejl. Men den lille justering, at jeg har […]
Tak for deling, en virkelig lækker opskrift på mazarin. Tak!
Hej Cathrine. Den her skal helt klart prøves! Vil bage på forhånd til barnedåb her om nogle uger. Fryser du den med chokoladen på? Eller fryser du bare kagen og så chokolade når den serveres? Bh Ida
Hej Ida
Jeg fryser helst uden chokolade. Chokolade kan godt få fugtpletter, når du tøer den op efter frysning.
God bagelyst,
Cathrine
Hej!
Hvis jeg bruger en mindre form (ca 20 x 30), hvor længe skal kagen så bages?
Vh Helle
Hej Helle
Det ved jeg ikke. Du må holde øje med den og tjekke til den løbende 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej
Vil du mene at jeg kan bytte lige over med plantesmør, en der også skal have kagen er mælkeallergier.
Kh Rikke
Hej Rikke
Ja, det kan du. Eller margarine, selvom jeg virkelig ikke er fan af det produkt. Men det fungere til mælkeallergier.
God bagelyst,
Cathrine
Hvilken temp er den korrekte for chokoladen?
Hej Henriette
Jeg har skrevet et blogindlæg om chokoladetemperering, du kan finde herinde 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Kan jeg erstatte hvedemel med mandelmel? For at lave en glutenfri version?
Jeg glæder mig til at bage den, den ser lækker ud!
Hej Gunvor
Ja, det vil du godt kunne i den her mazarin. Ellers er der en anden mazarinkage på bloggen (med kartofler), der er glutenfri - og den er også fantastisk.
God bagelyst,
Cathrine
Kære Cathrine
Jeg har nu bagt din kage 2 gange indenfor 14 dage og den er super lækker 🤩. Lækker konsistens og dejlig smag.
Dog lige et spørgsmål. Når jeg kører smør, sikker og marcipan sammen på røremaskinen i cirka 5 mim ligner det en skilt dej. Også til dels når æggene kommes i. Efter mel ser den bedre ud, men syntes stadig jeg kan ane den skilte dej.
Er det nogen du har erfaring med?
Kh Nina
Det gør min også. Jeg satser dog på, at din vurdering af den bagte kage er den rigtige ‘krydser fingre’ 🙂 Kagen er i ovnen nu!
super lækker opskrift. Marcipanen giver bare den helt rigtige smag af mazarinkage. Holder sig frisk flere dage (hvis den holder så længe😋)
Jeg skal lave bogstavkage til mine pigers dåb og tænker at bruge denne opskrift. Vil man kunne få to bogstaver ud af en bradepande på 35x40 cm?
Hej Julie
Det kommer an på hvile bogstaver. Jeg ville printe dem ud, klippe dem og lægge den over bradepanden inden, du bager kagen - så kan du se, om de kan være der.
God bagelyst,
Cathrine
Tak for en fantastisk opskrift på mazarinkage - den bliver bagt flittigt herhjemme bare fordi jeg ikke kan lade være 🙂
Hej Tine
Selv tak! Jeg kan godt forstå, du ikke kan lade være - det er virkelig en skøn mazarinkage 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Hvis man skulle bage denne lækre kage i en bradepande som din mormor, hvor meget vil du så øge opskrift og bagetid med?
Mvh Camilla
Hej Camilla
Så skal du lave dobbelt portion 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Den er bare helt vildt god denne her kage! Jeg havde kun 200 g økologisk marcipan, men det gik alligevel og jeg sidder og stornyder et stykke, mens jeg skriver her. Tak for super god opskrift! Endnu engang... : )
Hej Julie
Juhuuu! Tusind tak - jeg er så glad for, at du er glad for min opskrift på hjemmebagt mazarinkage.
God bagelyst,
Cathrine
Har en mazarinkage i ovnen nu og det dufter himmelsk.
Men jeg kan også se at der blir for meget kage til min lille familie - kan den mon fryses inden chokoladen smøres på?
Tak for en nem opskrift.
Hej Mette
Mazarinkagen kan sagtens fryses 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Mormors mazarin med mørk chokolade
Denne kage er ikke bare god, den er sindssygt god! 😋 🥮 👌
Hej Bodil
Det er jeg så glad for at høre. Jeg er nærmest vokset op med den her kage - og jeg elsker den også!
God bagelyst,
Cathrine
Så lækker en mazarinkage! - og så er den vildt nem at lave også.
Hej Ida
Tusind tak! Det er jeg så glad for at høre 🙂
God bagelyst,
Cathrine