Annonce for Fuldkornspartnerskabet - i anledning af Årets Fuldkornsdag
Du kan se, hvordan jeg bager rugbrødet i denne video - KLIK HER.
Alle kan bage sit eget rugbrød! Et rigtigt godt rugbrød. Her har jeg lavet en opskrift på et virkelig nemt rugbrød, der bliver luftigt, svampet og er fuld af kostfibre. Et rugbrød uden surdej er både nemt og hurtigt at bage. Dejen røres sammen og et par timer efter, så har du et friskbagt og lunt rugbrød.
Rugbrødet bages på kærnemælk og øl. Kærnemælken bidrager med den syre, der er nødvendigt for, at rugbrødet kan bages primært på fuldkorns rugmel uden at blive klægt. Den mørke hvidtøl giver sødme og aktivitet til gærcellerne.
Jeg foretrækker at bage mit rugbrød i en træform (reklamelink), der giver en mild, jævn og indirekte varme til rugbrødsdejen - det hjælper til, at rugbrødet kan bages uden at falde sammen og blive klægt.
Bag dit eget rugbrød til madpakken eller de hyggelige frokoster.
1 rugbrød
Det skal du bruge:
- 125 g knækkede rugkerner (udblødes) - jeg bruger de her knækkede rugkerner (reklamelink)
- 50 g hvedeklid (udblødes)
- 175 g vand (til udblødning af rugkerner og hvedeklid)
- 1 flaske hvidtøl, 33 cl - jeg bruger en mørk hvidtøl fra Vestfyen (kan erstattes af vand)
- 175 g kærnemælk
- 100 g fint hvedemel
- 400 g groft rugmel - jeg elsker at bage med det her rugmel (reklamelink)
- 15 g mørk maltmel (reklamelink)
- 11 g tørgær (kan erstattes af 50 g frisk gær)
- 15 g salt
- 1-2 spsk. hvedeklid til drys på toppen - her kan du også bruge andre flager, frø eller kerner
Derudover: Rugbrødsform på 2 liter, smør til at smøre formen med, låg til at dække dejen, mens den hæver (reklamelinks)
Sådan gør du:
Note: Rugkerner og hvedeklid skal udblødes inden, at de kommer i dejen. Jeg foretrækker at røre det sammen og lade det trække natten over. Så kan rugbrødsdejen røres sammen dagen efter, når det passer mig. Har du ikke nået at lægge rugkerner i blød i god tid, så kan du hælde kogende vand over og lad det stå en rimes tid til afkølet.
Rugbrødsdejen røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.
Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammen og tilsæt det til væsken. Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter ved lav/medium hastighed. Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen i formen med bagsiden af en fugtig ske. Drys med hvedeklid og læg låg over dejen.
Lad rugbrødet hæve i cirka 60 minutter. Dejen skal fylde cirka 90 % af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Når ovnen er varm, så kommes rugbrødet i ovnen og bages i 1 time og 20 minutter.
Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.
Det virker som en virkelig dejligt alternativ til et almindeligt surdejsrugbrød. Hvis jeg nu gerne vil koldhæve det, vil du så følge denne opskrift og blot reducere gærmængden? I så fald til hvor meget/hvor lidt?
Jeg fandt en af dine andre rugbrødsopskrifter, hvor der er et alternativ med gær, så jeg bager bare det istedet 🙂
Tak for dine mange gode opskrifter.
Hej Stinne
Ja, du kan. Jeg ville bruge ca. 10 gram.
God bagelyst,
Cathrine
Jeg har brug for en opskrift på rugbrød uden kærner og med så lidt syre i som muligt
Hej, kan hvedeklid undlades i dejen? og skal der i så fald tilføjes 50g mere af noget andet? (jeg bor i USA og kan ikke finde det i supermarkedet).
Hej Marie
Så ville jeg tilføje 20 g mel mere. Eller udskifte med havregryn
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Har lige prøvet at bage dit rugbrød med øl og kærnemælk.
Men, det faldt sammen og blev klæg.
Har fulgt opskriften, men hvad kan der være gået galt.
Vil gerne prøve igen, da det ser godt ud.
Jesper
Hej Jesper
Det var ærgerligt. Rugbrødet bør ikke blive klægt, når du følger opskriften.
Har du set videoen, hvor jeg bager rugbrødet? Jeg er sikker på, at du kan finde tips og tricks der i, så rugbrødet bliver helt perfekt. For det er et meget lækkert og nemt hjemmebagt rugbrød 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Tak igen for dine suveræne opskrifter.
Jeg bager dine opskrifter flere gange om ugen. Rugbrød 2-3 gange (stor familie)
Kan jeg erstatte maltmel med maltsirup?
Selvom der allerede er hvidtøl i.
I så fald er det samme mængde?
Jeg bager mest “rugbrød med øl og mange kerner” fra bogen “surdej”
Kh Didi
Hej Didi
Ja, det kan du sagtens. Det vil blive lidt sødere. Samme mængde.
God bagelyst,
Cathrine
Vil flere rugbrød kunne bages i ovnen på samme tid, eller vil det kræver yderligere foranstaltninger i forhold til varme og tid?
Hej Mikkel
Jeg bager næsten altid to brød på én gang. Jeg kan have to af mine træforme på en bageplade med lidt mellemrum i mellem, så varmen kan fordeles. Samme varme og tid som ved et brød.
God bagelyst,
Cathrine
Det ser godt nok lækkert ud! Er det muligt at komme andre kerner i dejen? Og hvis det er, hvornår i processen skal de så i? 🙂