Reklame Valsemøllen
Når der skal fejres fødselsdage i familien, så er det et must med en kagemand eller kagekone. Jeg bager altid min mormors vandbakkelsekagemand. Den er virkelig nem og et kæmpe hit hos hele familien.
Men da min 8-årige har en særlig kærlighed for hindbærsnitter, slog det mig, at det med lethed kunne forvandles til den obligatoriske fødselsdagskage.
Jeg har ladet mig inspirere af mine børns helt store favoritter; Cirkeline og Alfons Åberg. To personligheder, der taler til både børn og voksne.
Hindbærsnittekagemanden har allerbedst af at blive bagt dagen, eller mindst et par timer inden servering. Mørdejsbundene bages nemlig for sig selv, inden de samles med hindbærmarmeladen. Derfor har de brug for at trække lidt fugt fra hindbærmarmeladen, hvis de skal have den bedste konsistens at spise, og for at hindbærsnittekagen kan skæres uden at knække.
Jeg har tegnet en skitse til både kagekonen, Cirkeline og kagemanden, Alfons Åberg, som du kan skære dine mørdejsbunde ud efter. Skabelonerne finder du lige her.
16-20 personer
Det skal du bruge:
Glasur
Derudover: sprøjteposer, skabeloner at skære ud her - find skabelonerne til både kagekone og kagemand her
Sådan gør du
Kom hvedemel, mandelmel, flormelis og salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og tilsæt det til de tørre ingredienser. Rør det sammen til en smuldret konsistens. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade. Tilsæt æggene og rør kort til mørdejen er samlet og homogen. Del dejen i to portioner á 560 g og pak hver ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile i mindst 30 minutter på køl.
Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir til 3 mm tykkelse. Frys den ned - så er det nemmest for dig at skære mørdejen ud efter skabelonen. Gentag med den anden portion mørdej.
Bag én mørdejsbund af gangen ved 180 grader varmluft i 10-12 minutter til gylden. Lad den sætte sig på bagepladen, inden du lader den køle af på en bagerist. Bag den anden mørdejsbund.
Kom hindbærsyltetøj på den ene bund og placer herefter den anden ovenpå. Nu skal hindbærsnittekagekonen- eller manden pyntes.
Lav først en royal icing glasur, som du bruger til at tegne op med. Royal icing laves med æggehvide, og den sætter sig og bliver fast, når den størkner. Du kan derfor bedre tegne omridset med den, og den holder den mere bløde glasur fint på plads.
Kom 100 g flormelis, 100 g kakao og 1 æggehvide i en skål og rør det sammen. Kom det i en sprøjtepose, klip et lille hul i bunden og tegn nu din person op.
Lav glasur i de farver, du ønsker, og fyld de områder ud på kagepersonen, du vil. Server og nyd.
Studenterbrød – er det bare mig, eller er det ikke den mest tiltalende kage ved bageren? Jeg har i hvert fald aldrig ladet mig friste af den firkantede kage, og derfor aldrig smagt den. Stor fejl! Jeg ville ønske, at jeg havde opdaget studenterbrødet lidt før, for det er en virkelig, virkelig god kage. Jeg er fan fra nu af, og jeg forudser, at der ikke går længe før, at jeg skal lave studenterbrød herhjemme igen. Det var åbenbart ikke kun mig, der var begejstret, for de hjemmelavede studenterbrød forsvandt på mærkværdigvis meget hurtigt… Studenterbrød er en supernem og simpel kage at lave. Jeg overvejer lidt, om jeg skal forsøge mig med en studenterbrødskagemand næste gang, at der er fødselsdag i familien – det er jeg sikker på kunne være rigtig lækkert. Hvis du ingen kagerester har, så kan jeg anbefale dig at bage den her nemme chokoladekage og lave romkugledej af den.
9-12 stykker
Det skal du bruge:
Romkugledej
Mørdej
Glasur + krymmel (jeg brugte kakaonibs - sprøde og mild smag af chokolade. Så lækkert)
Sådan bager du studenterbrød:
Mørdej:
Skær smørret i mindre stykker og kom det i en minihakker eller blender. Bland mel, flormelis og salt sammen med smørret og blend til det har en konsistens, der ligner fin rasp. Kom ægget i og blend kort til dejen netop samler sig. Form dejen til en kugle, der kommes i husholdningsfilm og sættes på køl i mindst en time.
Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Når dejen er kølet rulles den ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. ½ cm eller så tyk, som du ønsker. Skær mørdejen ud til ønsket størrelse. Min målte 16x16 cm. Du kan lave den så stor, du vil og som du har romkugledej til. Bag mørdejsbunden i ca. 12-15 minutter til den er gylden i kanten. Lad den afkøle på en rist.
Romkugledej:
Det er helt bevidst, at jeg ikke har skrevet mængder på ingredienserne til romkugledejen, da det afhænger meget af, hvilke kagerester du bruger. Hvis du alligevel gerne vil have en opskrift at rette dig efter, så kan du finde min opskrift på romkugler her. Romkugledejen kan røres på en røremaskine med K-spaden eller med en håndmikser. Smuldre eller skær kageresterne i mindre stykkere. Tilsæt et par skefulde marmelade, lidt kakao og lidt romessens. Rør romkugledejen sammen til den er ensartet. Smag til så den smager, som du ønsker.
Når mørdejen er helt kold kommes romkugledejen oven på. Rør flormelis og vand sammen til glasur og top studenterbrødet med glasur og evt. krymmel eller kakaonibs.