FIND MIN NYE JULEBOG 'JULENS BAGVÆRK' LIGE HER. Den er fyldt med alle mine julefavoritter og bedste juleopskrifter.
Lad os få taget hul på julebagningen. Endeligt! Det lader også til, at I er helt klar på en masse julebag. Mine opskrifter på de bedste vaniljekranse, kandiseret appelsinskal og julede surdejsboller bliver brugt flittigt, kan jeg se - det er skønt!
Min jul er ofte lig med masser af appelsin og appelsinskal. Jeg er vild med orangesmagen, som jeg synes klæder de sprøde og søde småkager og tunge julekager - allerhelst i sammenspil med mørk chokolade. Derfor har en opskrift på hjemmebagte orangestænger stået på min bageliste længe. Nu er den her endeligt. Og de er blevet præcis, som jeg ønskede mig. Sprøde, porøse, masser af smag.
Orangestænger er på mange måder et barndomsminde for mig. Jeg husker småkagepakkerne, der stod hos min farmor og farfar. Jeg husker smagen, som jeg ikke helt kunne placere. For det smagte jo ikke rigtigt af appelsin. Den smag, jeg sidenhen er blevet så glad for. Smagen af orange, vil jeg sige. I ved - bitter og sød på samme tid. Nu er der i alle tilfælde flyttet en ny favorit opskrift på småkager ind i vores hjem, og jeg glæder mig til at bage orangestænger hver jul fremover. Og resten af de kolde måneder også.
Ca. 40-50 stk.
Det skal du bruge
- 80 g rørsukker
- 1 stor øko appelsin, skal heraf
- 180 g smør, stuetempereret
- 90 g marcipan
- 190 g hvedemel
- 15 g majsstivelse - det giver den småkage den rette konsistens. Jeg bruger denne (reklamelink)
- Mørk chokolade til temperering - jeg bruger den her chokolade fra Callebaut (reklamelink). Du skal ca. bruge 100 g, men det er nemmere at temperere en større mængde chokolade. Du kan læse her, hvordan du tempererer mørk chokolade
Derudover: sprøjtepose + 12 mm stjernetyl - alternativt kan bruges en gammeldags kødhakker som til vaniljekranse (reklamelinks)
Sådan gør du
Kom rørsukker og fintrevet appelsinskal i en skål og smuldr det sammen. Det frigiver smag og aromastoffer, og det er vigtigt for smagen i den færdigbagte småkage. Tilsæt smør og marcipan og rør ingredienserne sammen til homogen. Jeg rører dejen på min røremaskine med en K-spade. Bland hvedemel og majsstivelse og hæld det i dejen. Rør til dejen er samlet og homogen.
Klip enden af en sprøjtepose og kom tyllen i. Det er vigtigt, at du bruger en kraftig sprøjtepose, da dejen kan være lidt hård at trykke ud, og du derfor kan risikere, at sprøjteposen revner.
Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Kom 1/3 af dejen i posen og tryk lange strimler af dej ud. Du skal bruge lidt kræfter. Skær strimlerne i 4 cm lange stykker og læg på et stykke bagepapir. Sæt de rå orangestænger på frys i 10 minutter - så holder de sin flotte form under bagning. Bag orangestængerne i 8-10 minutter til gyldne. Du kan med fordel vende pladen undervejs, så de bliver jævnt afbagt. Gentag bagningen med den anden plade småkager.
Lad dine orangestænger afkøle på en rist. Nu skal den mørke chokolade tempereres. Det kan du se her, hvordan du gør. Dyp bunden af dine orangestænger i chokoladen, skrab dem mod kanten på skålen, så det bliver et tyndt lag chokolade, og sæt dem på et stykke bagepapir, så chokoladen kan sætte sig.
Jeg opbevarer mine orangestænger i den her bøtte ved stuetemperatur (reklamelink).
De er mega gode!! Har bagt dem to gange allerede i denne sæson. Jeg kunne ikke sprøjte dem, så anden gang tog jeg bare dejen direkte fra køl og skar den ud i tykke kvadrater. De fik en mønster på toppen via tryk med en gaffel og så hurtigt i ovnen. De blev skønne (lidt rustik i det men det passer fint, synes jeg) og smagen fejler vist ingenting! Tak for en skøn opskrift.
Hej
De er sååå lækre. Hvis jeg får mange flere end 50 stk., sprøjter jeg dem så for “tynde” ud? Bruger 12 mm
Vh. Gitte
Hej Cathrine
Kan jeg komme småkagerne i fryseren. (uden chokolade)
Hej Mette Mia
Ja, det kan du, mens de er rå.
God bagelyst,
Cathrine
De smager virkelig godt og er nemme at bage! 🍊🍪🍫
Hej Cathrine
Jeg er ved at brække hele hånden når jeg forsøger at sprøjte dem ud 😂 gør jeg noget forkert? Smøret var stuetemperatur da jeg gik i gang med dejen…
Hej Katrine
Ja, det er ikke meningen 😉 Pisk dejen lidt mere lind så. Og sørg for at bruge en tyl, der i hvert fald ikke er mindre end angivet.
God bagelyst,
Cathrine
De ser virkelig lækre ud og bringer så meget barndomsminderne frem for mig!
Jeg er ved en fejl kommet til at købe marcipan uden sukker. Vil jeg kunne bruge det og hvis ja, skal jeg så tilføje mere sukker? Og hvor meget 😅
Tak for hjælpen.
Hej Michelle
Ja, det tænker jeg godt, du kan. Jeg ville ikke tilføje yderligere sukker.
God bagelyst,
Cathrine
Wow de smager bare godt. Men de flyder ud i ovnen for mig på trods af at jeg kom dem 10 min i fryseren. Men det vigtigste er jo smagen som bare er lige i øjet. Selv uden chokoladen er de også lækre
Hej Didde
Tak for din kommentar. Det er ikke meningen, at de skal flyde meget ud. Har du mon brugt rigtigt smør?
God bagelyst,
Cathrine
Hej.
Er det meningen at det er en ret flydende/kristrende dej?
Mvh
Alberte
Hej Alberte
Nej, den bør ikke være flydende. Men den skal være lind nok til, at du kan sprøjte den ud.
God bagelyst,
Cathrine
Virkelig lækker småkage ❤️ Mine ligner dog overhovedet ikke dine…. Men det kommer jo også mest an på smagen, Som jo er virkelig god.
Hej Marie
Ja, smagen må altid være det vigtigste. Hvis det skyldes, at din dej flyder ud under bagning, så kan du fryse de færdigformede orangestænger i 10 minutter inden bagning - så holder de deres form bedre.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Tak for en nem opskrift på de lækreste småkager. Jeg har lige bagt dem og de smager bare SÅ godt.
Din guide til temperering af chokolade er også virkeligt god. For første gang nogensinde syntes jeg rent faktisk det var let at temperere, så tusind tak for det 😊
Hej Anne
Hvor er det dejligt at høre, at du har succes med at bage orangestængerne 🙂
Tusind tak!
God bagelyst,
Cathrine
Er det saltet eller usaltet smør du bruger i dine småkager? 🙂
Hej Janne
Det er saltet smør 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hejsa, kan man lave dejen og opbevare den nogen dage i køleskabet inden de laves?
Hej Trine
Ja, småkagedejen kan godt opbevares i køleskabet. Pak den tæt ind i husholdningsfilm.
God bagelyst,
Cathrine
[…] "Ting jeg skal bage til jul". Fordi - alt med appelsin er jeg vild med! Kandiseret appelsinskal, orangestænger, småkager med appelsinskal og chokolade... Nu nærmer julen sig med hastige skridt, og jeg er helt […]
Fantastisk opskrift som smager himmelsk. Kan varmt anbefales (også med vegansk smør) 🍊🍫🙏🏼
Hej Anne
Tak! Super, at du har testet og haft succes med at bruge vegansk smør - det er der helt sikkert andre, der også kan have glæde af den information 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hejsa står og vil bage orange stænger. Men ville jeg ikke kunne bruge kartoffel mel i stedt for maizena.. evt hvor meget. Hilsen liane
Hej Liane
Ja, jeg vil mene, at du godt kan udskifte majsstivelse med kartoffelmel 1:1.
God bagelyst,
Cathrine
Hej kan man erstatte marcipan af noget andet ? Fx mandelmel?
Hej Julie
Nej, det kan du desværre ikke. Så vil dejen mangle sukker, og det gør, at dejen ikke får samme sprødhed eller fasthed.
God bagelyst,
Cathrine
Har lige bagt en portion. Og med ét strøg de ind på hitlisten over julebag! Sprøde og så lækre i smagen.
Hej Christine
Hvor er det skønt, at de hjemmebagte orangestænger også må blive en del af din jul 🙂 Tusind tak!
God bagelyst,
Cathrine
Kan man bruge maizena i stedet for den majsstivelse, som du linker til?
Hej Lone
Ja, det kan du.
God bagelyst,
Cathrine
Hvor længe er holdbarheden?
Hej Alberte
Et par uger - hvis de ikke bliver spist inden 😉
God bagelyst,
Cathrine
Kan man smage marcipanen?
Hej Charlotte
Nej, det synes jeg ikke. Jeg har en veninde, der ikke bryder sig om marcipan - og hun var vild med orangestængerne 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hvilken tyl har du brugt ?
Hej Karina
Jeg har linket til tyllen i opskriften - skriften, der står med brun/orange, kan du trykke på, og så kan du se produktet 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Sikke en lækker opskrift 👏
Hvilken type hvedemel bruger du?
Hej Christina
Jeg bruger finvalset hvedemel 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Den opskrift skal jeg godt nok prøve, lige er spørgsmål. Du skriver majsmel, men hvis man følger linket er det majsstivelse.
Vil du ikke lige præcisere hvilken type majsmel/stivelse det er.
Vh
Mai-Britt
Hej Mai-Britt
Det var simpelthen bare en fjollet skrivefejl af mig - beklager. Jeg mener majsstivelse, og jeg bruger præcis den, jeg har linket til 🙂
God bagelyst,
Cathrine