Kender du purpurhvede? Purpurhvedes skaldele har en fin rød/lilla farve, som giver dit bagværk den fineste, gyldne farve, når du bager med fuldkorns pupurhvedemel. Tranebær tilføjer endnu mere farve til bollerne, som passer helt perfekt med det grove purpurhvedemel. Jeg er så vild med de her boller. Det grove mel giver masser af smag og mæthed, tranebærrene tilføjer sødme og syrlighed og valnødderne tilfører sprødhed, knas og bitre noter. Hvad mere kan man ønske sig? Hvis du foretrækker en bolle uden tranebær og valnødder, så kan du finde en opskrift på grove purpurhvedeboller lige her.
12 store boller
Det skal du bruge:
- 350 g koldt vand
- 100 g fuldkorns purpurhvede
- 350 g hvedemel
- 150 g surdej – kan erstattes af 5 g gær
- 10 g salt
- 80 g valnødder
- 80 g tørrede tranebær
Sådan bager du luftige purpurhvedeboller med tranebær og valnødder:
Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel. Lad dejen stå tildækket trække i 15-60 minutter på køkkenbordet. Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne. Herefter foldes dejen første gang. Du kan se her, hvordan du folder dejen.
Lad igen dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes ydereligere 3 gange med ca. 60 minutters interval i mellem. I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med. Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Efter hver foldning vil du se, at dejen bliver mere glat og smidig, og der vil dannes luftbobler i toppen. Dejen hæver en smule. Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.
Dag 2: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter. Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle. Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter. Herefter skruer du ned på 230 grader og bager bollerne i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne. Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.
Note: Fuldkorns purpurhvedemel forhandles af Meyers og Aurion. Jeg har købt det i mit lokale supermarked.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Hej Cathrine 🙂
Jeg vil prøve mig frem med dissse lækre boller til de kommende juledage.
For at sikre sig at tranebær og valnødder bliver godt fordelt, kan man så ikke putte dem i dejen, i 2. sidste foldning, så man sikre at de bliver godt fordelt? Eller er der en grund til at det først skal i tilsidst? 🙂
Hej Maiken
Ja, det kan du godt 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Du skriver at dejen ialt skal foldes 4 gange på de 3,5-4 timer, men jeg tæller 5 i din fremgangsmåde.
Er det en slåfejl?
Hej Trins
Ja, men det er heldigvis kun vejledende 🙂 Du skal folde dejen til den er stærk, samlet og glat.
God bagelyst,
Cathrine
Hvordan folder du valnødder og tranebær med i dejen under sidste foldning? Så de bliver godt fordelt..
Jeg synes, de ender i bunden af skålen - eller i en lomme inden i dejen, og min dej, som ellers er hævet så flot, mister en masse luft, når jeg prøver at få dem fordelt i dejen. Folder du på den anden måde end "løfte op og lægge ned ovenpå"-metoden her?
Hej Malene
I min opskrift på valnøddebrød, som du også finder herinde, er der en video, hvor jeg viser, hvordan jeg folder dejen. Sådan gør jeg også med de her boller.
Jeg håber, at den giver dig svar 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan man mon ælte bollerne på maskine i stedet for at folde? (På den sædvanlige "først langsomt, så hurtigt til dejen slipper siderne"-måde).
Tak!
Kh Camilla
Hej Camilla
Ja, det kan du tro, at du kan 🙂 Tilsæt først tranebær og valnødder til allersidst.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Kan man bruge andet mel end fuldkorns purpurhvede?
Hej Louise
Ja, du kan bruge en anden fuldkorns hvede 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tak for svar! Jeg har føjet flere af dine opskrifter på to do listen over bagværk 😀
God uge fortsat
Det lyder helt perfekt, Kathrine. Det er jeg så glad for at høre 🙂
Super fin og inspirerende hjemmeside! Har du mon erfaringer med at fryse dine boller/brød?
Tak for inspiration!
Kh. Kathrine
Hej Kathrine.
Tusind tak. Det er jeg så glad for, at du synes.
Ja, jeg fryser næsten altid nogle boller ned, når jeg bager. Jeg synes, at de er meget fryseegnet. Jeg luner dem både direkte fra frost eller efter optøning.
God bagelyst,
Cathrine