Morgenmadsmuffins med hindbær og sprød topping er blevet bagt et utal af gange herhjemme. De er så gode! Ellinor elsker dem, og vi spiser dem gerne både som morgenmad eller eftermiddagsmad. Jeg bager gerne en stor portion, da de fint holde sig i et par dage, og også sagtens kan fryses ned. I er også mange, der har givet rigtig dejlig feedback på den opskrift - så skønt, at morgenmadsmuffins også er et hit hjemme hos jer.
Fordi at vi allerede har spist så mange morgenmadsmuffins, så trængte jeg til lidt variation. Derfor blev de her sunde muffins med blåbærkompot lavet. De smager mindst lige så godt som de populære morgenmadsmuffins med hindbær. Blåbærkompotten giver masser af smag og friskhed til den søde og svampet muffin. Det er sunde muffins, der kan sendes med i madpakken, spises som morgenmad eller eftermiddagsmad, og som også sagtens kan serveres for de små børn. Server fx. muffins uden raffineret sukker til sukkerfrie børnefødselsdage.
9 stk.
Det skal du bruge:
- 40 g mandler (kan erstattes af Chufa-knolde, hvis du ikke tåler nødder)
- 50 g havregryn
- 45 g fintsigtet speltmel
- 1 lille tsk. bagepulver
- 1 lille tsk. natron
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. vaniljepulver
- 1 stor gulerod, fintrevet
- 4 frisk dadler
- 1,5 dl yoghurt naturel, ymer eller tykmælk
- 1 spsk. smør eller kokosolie
- 2 store æg
- 150 g blåbær
- 1 spsk. honning
- 1 tsk. citronsaft
- ¼ tsk. vaniljepulver
Sådan bager du sunde muffins med blåbær:
Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Først sættes blåbærkompotten over at koge. Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre, mens du laver dejen til muffins.
Kom mandler og havregryn i en minihakker eller blender og blend det til en fin mel. Kom det i en skål sammen med speltmel, bagepulver, natron, salt og vaniljepulver. Riv guleroden fint og vend i. Kom dadler, yoghurt og smør i minihakker eller blender og blend til en homogen masse. Vend det sammen med de tørre ingredienser. Pisk æggene luftige i en anden skål og vend dem forsigtigt i dejen. Fordel dejen i 9 muffinsforme. Jeg bager mine muffins i den her muffinform, men jeg skal vist ønske mig sådan en silikone-muffinform her i stedet – det vil gøre det nemmere at få mine muffins ud af formen. Kom blåbærkompotten over på dejen. Brug enden af en teske til at røre blåbærkompotten lidt sammen med muffindejen. Bag dine sunde muffins i ca. 15 minutter til de er gyldne, og der ikke hænger dej ved, hvis du prikker i dine muffins.
Kan disse muffins anbefales til diabetikere?
Med venlig hilsen
Kirsten Schaub
Hej Kirsten
Det vil jeg være ærgerlig over at svare på. Jeg er ikke inde i diabetikers kost.
God bagelyst,
Cathrine
Hejsa 😃
Tænker du at man måske kan erstatte dadler med sukrin (sukkererstatning)?
Anne Marie 🙂
Hej Anne Marie
Det ved jeg desværre ikke. Jeg har aldrig prøvet at bage med sukrin. Giv det et forsøg 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Mon opskriften fungerer i en springform i stedet for muffins? KH
Hej Mathilde
Jeg har ikke testet det. Jeg kan godt være lidt nervøs for, at dejen er for tung til en stor springform - men måske.. Giv gerne lyd, hvis du prøver.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Tak for din søde kommentar.
Jeg vil tage det til mig som du skriver, det giver god mening.
Mvh Maria
Hej Cathrine
Jeg er blevet mor for 6 uger siden og tog en del på. mangler at smide 12 kg for at komme ned på den vægt jeg var før.
Sommeren står for døren og jeg er rigtig ked af min krop lige nu.
Har læst at man skal passe på med ikke at tabe sig for meget/hurtigt mens man ammer, da det går ud og mælkens kvalitet.
Ved du om det er sandt?
Og så har jeg læst at man skal spise en masse grøntsager og protein, og ikke så mange kulhydrater.
Derved kommer mit spørgsmål til denne opskrift. Kunne man erstatte mel og havregryn med mandelmel, eller er der ligeså mange kulhydrater i mandelmel?
Og kunne man lave muffins med grøntsager i stedet for mel? og har du evt et forslag hertil?
Vh Maria
Hej Maria.
Først og fremmest - stort tillykke med, at du er blevet mor! Det er helt fantastisk.
Amning kræver en del kalorier, så derfor anbefales det, at man spiser en sund, varieret og nærende kost, så der er energi nok til at producerer den mælk, som barnet har brug for.
Jeg vil virkelig anbefale dig, at du venter lidt med en decideret vægttabskur indtil, at dit barn er lidt større. Mens det stadig er så lille, så har det brug for en meget energi og fed mælk, så derfor er det ikke hensigtsmæssigt, hvis du spiser en kost, der er det modsatte.
Jeg forstår sagtens, at man gerne vil tilbage til sin egen krop hurtigst muligt, men jeg vil anbefale dig, at du spiser en sund og varieret kost, der både indeholder kulhudrater, fedt, protein og mange grøntsager, da det giver de bedste forudsætninger for en nærende (og nok) mælk til dit barn. Amningen tager en del kcal, så hvis du blot tænker over din kost og er aktiv med lange gåture med barnevognen, så kan du hjælpe din krop tilbage på den måde. Det kræver altså ikke nødvendigvis en decideret slankekur.
Mandelmel indeholder langt flere kalorier end mel, så det vil jeg ikke anbefale. Du kan sagtens bage og nyde de her muffins - spis én om dagen, når du er sulten. Så er det bestemt ingen skade til.
Jeg håber, at du vil nyde din tid med din baby og amningen - og så give din krop en chance for selv at finde tilbage ved hjælp af en varieret kost og masser af aktive gåture.
Mvh. Cathrine
Tror du man kan lave blåbærkompotten med hindbær eller rabarber istedet?
Hej Clara.
Du kan sagtens skifte blåbær ud med hindbær. Hvis du bruger rabarber, så skal nu nok søde det en smule mere 🙂
Hej Cathrine, hvis ikke jeg lige har speltmel, hvilken slags mel ville du så anbefale man kunne bruge?
Hej Amalie.
Du kan sagtens udskifte speltmelet med hvedemel eller ølandshvedemel 🙂
Jeg vil prøve at lave dem mælke- og glutenfri. Speltmelet kan jeg sagtens erstatte med glutenfrit mel eller havregryn tænker jeg. Men hvad med yoghurten, jeg er ikke så meget for soyaprodukter til børn, så tror du, jeg kan erstatte med mandelmælk eller kokosmælk, evt. kun den tykke del i en dåse?
Hej Nicoline.
Spændende! Ja, jeg tænker sagtens, at du kan erstatte yoghurten. Jeg bruger en almindelig, naturel yoghurt, så det er nok umiddelbart den konsistens, du skal sigte efter for at sikre, at din dej ikke bliver alt for våd.
Så enten en mindre mængde mandelmælk eller en god, cremet kokosmælk, tænker jeg 🙂
Skriv endelig, hvordan resultatet bliver!
Hej Cathrine,
Hvis jeg nu skulle erstatte dadler fx med honning, hvor meget vil jeg så skulle bruge? Tror du, at det vil ændre meget på bollerne - smagsmæssigt eller på teksturen?
På forhånd tak
Mvh. Mette
Hej Mette.
Jeg ville bruge 40-50 g honning, og det kan helt sikkert sagtens fungere med honning fremfor dadler 🙂
Hej Cathrine.
Kan jeg bruge mandelmel, istedet for mandlerne? I såfald tror du så det stadig er 40 gram?
Pft
Vh Jannie
Hej Jannie.
Ja, du kan sagtens bruge mandelmel i stedet for mandlerne - egentligt blender du mandlerne til mandelmel, så det vil være det samme resultat, du får 🙂
Hvilken slags yoghurt bruger du? Bare natural eller?
Ja, lige præcis. Jeg bruger det, jeg lige har i køleskabet - yoghurt naturel, ymer eller tykmælk 🙂
Kan abrikoser bruges i stedet for dadler??
Hej Laura.
Jeg har aldrig prøvet at erstatte dadler med abrikoser, men det tænker jeg umiddelbart godt, at de kan. Det er jo primært sødme, som dadlerne skal give, og abrikoser er jo også søde 🙂
Lad mig endelig vide hvordan det går, hvis du forsøger dig.
Cathrine