Friskpresset rødbedejuice er min favoritjuice! Derfor står jeg ret tit med en masse overskudende rødbedepulp fra min juicer. For at udnytte rødbederne helt og få glæde af alle de vitaminer, mineraler og fibre, der gemmer sig i rødbeden, så bruger jeg ofte pulpen af rødbede i bagværk. Denne gang blev det til supersunde boller med rødbedepulp. Bollerne får den fineste lyserøde/pink farve. Bollerne er nemme og hurtige at bage, da de hverken kræver nogen særlig æltning eller lang hævetid. Helt perfekte boller til eftermiddagshygge eller et dejligt morgenbord med familien.
Det skal du bruge:
- 500g lunkent vand
- 25g økologisk gær
- 2 spsk. skyr (yoghurt, kærnemælk eller andet surmælksprodukt kan også bruges)
- 1 spsk. honning
- 150g rødbedepulp eller fintrevet rødbede
- 50g solsikkekerner
- 450g groft mel
- 150g fint mel
- 15g salt
Sådan bager du nemme og sunde rødbedeboller:
Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt skyr, honning, solsikkekerner og rødbedepulp og rør det sammen. Kom nu melet i lidt af gangen og rør det godt ud, så har en ensartet dej. Tilsæt til sidst saltet og ælt dejen en smule i skålen ved at ”løfte” dejen op ad skålens side. Derved strækker du glutenproteinet i melet, og du får en glat dej. Når du synes, at din dej er æltet nok, så stilles den til hævning i skålen med et klæde over ved stuetemperatur. Lad dejen hæve i 1-1,5 time. Hvis du har en bagesten, så kommer du den i ovnen, når dejen har hævet i ca. 1 time. Ellers kan du bruge en bageplade, som du vender med bunden op inde i ovnen. Varm ovnen op til 250 grader. Når dejen er hævet, så formes der 15-18 boller med to våde skeer. Før bollerne på bagepapiret ind på din bagesten eller bageplade. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er gyldne.