55 comments on “Surdejalong”

  1. Moder surdej? Hej Cathrine. Nu har jeg endelig en surdej med masser af aktivitet. Jeg er bare lidt i tvivl om , hvilken surdej jeg gemmer og fodrer hver dag og hvilken jeg bager med. I din opskrift, hvor man fodrer 3x men kun tager 10 g surdej hver gang, er det den surdej, du bruger til også at gemme? Og skal man virkelig kun bruge 10 g surdej af ens surdejs starter? Eller tager du 10 gram fra surdejs starteren og fodrer, og så fodrer du stadig starteren hver dag? Jeg bare bange for at smide surdej ud, som faktisk skulle gemmes som moder surdejen. Jeg håber, du forstår mit spørgsmål.

    1. Hej Rikke

      Jeg gemmer kun 10 g og fodrer videre på. Så jeg har altid kun gang i én surdej.

      Det surdej, du tror, du skal smide ud, kan du gemme som overskudssurdej og bage med. Ikke som primært hævemiddel, men fx til kager, kiks, cookies, granola... De opskrifter finder du i min bog Sødt med Surdej.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Problemer med surdej - manglende aktivitet

    Hej igen Cathrine
    Jeg har søgt på problemer med min surdej, men kan ikke finde så meget hjælp til hvis surdejen mangler aktivitet på dag 4., 5, osv. skal jeg fortsætte fodringen? Jeg kan ikke finde svar her, hverken i din bog, på din blog eller på nettet. Jeg er bare på 3. surdejsforsøg og hver gang mister min surdej aktivitet på dag 4, også selvom jeg giver den et døgn ventetid mere. Jeg vil vare så gerne have det til at lykkes og komme igang med alle de lækre opskrifter i bogen, men jeg er en anelse frustreret efter så mange forsøg og jeg kan ikke finde hjælp. Håber virkelig du kam hjælpe…? Tak.

    1. Hej Rikke

      Hvis der er liv, så skal du bare blive ved med at fodre! Du skal ikke lade den blive alt for sur før, at du fodrer den igen. Det handler om, at du får opformeret de gærceller, der er tilstede i surdejen.

      Så nu gør du følgende: Fodr din surdej med 50 g surdej, 50 g lunt vand og 60 g fuldkorns rugmel. Stil den lunt! Gerne 28-30 grader. fx i ovnen til den viser god aktivtet.

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Hej Cathrine
    Jeg har din surdejsbog og har kastet mig ud i at lave en surdej. Nu er jeg på 3. forsøg og det er er altid efter 2. Fodring - dag 4 at min dej stopper med at hæve. Den har vist aktivitet de andre gange. Jeg har brugt frisk økologisk mel (de typer du har anbefalet), jeg har brugt lunt vand og stillet den lunt og hver gang stopper den på dag 4… nu er jeg i tvivl om hvad jeg så skal gøre? Fodre den igen selvom den ikke viser aktivitet? Vente og fodre imorgen? Og hvad hvis den heller ikke viser aktivitet der? Jeg har et tyndt klæde (tynd stofklud på) er det bedre med låg? Den lugter fin (blanding af øl og youfhurt). Jeg ved simpelthen ikke, hvad der går galt?

    1. Hej Rikke

      Prøv at søge på "problemer" herinde på bloggen - så finder du et indlæg, hvor jeg deler mine bedste tips og tricks til en surdej, der driller.

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Hej Cathrine

      Jeg har sagt på problemer og også kommentarer under surdejsalong, men synes ikke rigtigt det hjælper mig. Kan ikke finde noget om manglende aktivitet på 4. Og 5. Dag. Jeg har også ventet og givet 4. Dagen en ekstra dag men stadig intet.

  4. Hej Cathrine,

    Jeg har købt dine surdejsflager, og jeg synes ikke helt det virker som jeg gerne vil have det til.. 🙂 Jeg er i opstartsfasen og har fodret surdejen 2 gange som angivet på boksen. Men der er næsten ingen aktivitet. Den hæver lidt, men jeg kan ikke rigtig se luftbobler og der kommer en ret tyk skorpe på toppen. Det virker umiddelbart til at surdejen er ret tung når jeg rører den sammen ved fodring, er det rigtigt at den skal være det? Det er lidt svært at se i dine videoer 🙂

    Skal jeg væbne mig med tålmodighed og blive ved med at fodre efter timeangivelserne? Eller skal jeg gøre noget andet?

    Ps. jeg købte også din færdigblanding, og nøj det smagte lækkert!

    Hilsen Natascha

  5. Hej Cathrine. Jeg har gjort noget frygteligt. Jeg er kommet til at bage hele min surdej 😭
    Jeg har forsøgt at genoplive nogle af min frosne surdejsrester.
    Efter nogle fodringer begyndte den at gære, men den lugter ikke syrligt at æbler (som den plejer) - nærmere af champignoner 😂
    Har du et bud på hvorfor, og om det er “ok/sikkert” at bage med den?
    Kh Cecilie

  6. Hej Cathrine. Har bagt dit rugbrød med øl fra din bog i snart 2 år.. men det er begyndt at gå galt hver gang. Og jeg syntes jeg gør det samme, som jeg altid har gjort. Rugbrødet er begyndt, at blive løs i skorpen og lidt klæg. Hvad skal jeg gøre? Det eneste jeg kan se skulle være sket er surdejen?

    1. Hej Mathias

      Det kan enten skyldes surdejen eller dit mel. Har du skiftet mel? Rugmel varierer også henover året afhængig af høsten.

      Men klæghed skyldes tit surdejen. Du skal sørge for, at den er godt sur før, du bruger den. En lav pH er vigtig for at undgå klæghed, når du kun bager med rugmel.

      God bagelyst,
      Cathrine

  7. Hej Cathrine
    Jeg er nået til dag 5. Jeg kan se på min surdej at den ikke har haft aktivitet. Hvad skal jeg gøre? Vente, stille den et varmere sted eller noget helt tredje.
    Surdejen har hygget sig i vores soveværelse, hvor den har hævet fint de andre dage.

  8. Hej Cathrine
    Har lige startet min surdej, men er lidt i tvivl om den når jeg skal bage. Den surdej jeg fodrer til selve dejen, er det den rest jeg skal benytte som min fremtidige surdej? Og i så fald, bliver den så ikke sød når jeg bruger den til brioche osv og så derefter fodrer den? 🙂

  9. Hej Cathrine
    Jeg har haft min surdej på køl siden 18/2, og jeg kommer desværre ikke lige til at bage i denne uge. Jeg kommer jo til at nå de to-tre uger på køl som du nævner i bogen. Hvad gør man så nu, kan den fortsætte på køl hvis der laves en fordring mere, så jeg er fri for at skulle tørre den?

  10. Hej

    Jeg har fulgt opskriften på at lave en surdej i bogen.
    Når jeg kigger til den på dag 3 har den måske hævet 10% selvom der er godt gang i den - massere af bobler. Jeg har ladet den står en dag mere, men der sker ikke så meget mere. Skal jeg blot fodre den alligevel eller har du nogle gode råd?
    Jeg bruger i øvrigt en mel med 12g protein 🙂

    1. Hej Martin

      Ja, når der er aktivitet, og der ikke sker så meget mere, så skal du fodre - eller stille den godt lunt (gerne 29-30 grader), og se om der sker mere.

      God bagelyst,
      Cathrine

  11. Hej,
    Flot hjemmeside! Tror du det vil være muligt at få undertekster på dine videoer?
    Jeg er helt nyt i bage verden og kunne tænke mig at gå i gang med at lave en surdej og dermed bage mit første brød 🍞
    Kh Jolanda

    1. Hej Jolanda

      Velkommen til 🙂 Dejligt, at du har lyst til at prøve surdejsbagning.

      Jeg kommer desværre ikke til at tekste mine videoer. Beklager.

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Maja

      Det er fx min bake along på surdejbrød her på bloggen eller på min Instagramprofil, hvor du finder det under højdepunktet "Surdejsbrød 1" og "Surdejsbrød 2" 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Hej Cathrine

      1000 tak for dit svar. 😍

      Kan jeg forudbestille din bog surdej eller kan du oplyse hvornår den er på lager igen. Er bedst til fysiske bøger men overvejer din e-bog, men ville helst den jeg kan bladre i 🙈

      Vh Maja

    3. Hej Maja

      Min bog SURDEJ kommer på lager i løbet af denne uge - senest 6/2 🙂 Det er bare rart at have en bog, man kan bladre og læse i.

      God bagelyst,
      Cathrine

  12. Hej Cathrine,
    Min surdej er virkelig meget sur, den smager meget øllet og sur og lugter også surt...
    Kan jeg tage fx 5 gram af den surdej og fodre den med fx 50-50 og få en frisk surdej ud af dette?
    Pft for hjælpen og super gode opskrifter.
    Hilsen
    Gitte

  13. Hej Cathrine
    Jeg har fulgt dig igennem din surdejalong. Men den sidste video er der ikke? Jeg har prøvet at finde den på forskellige devices? Kan det passe? Kan se der er flere der har spurgt i tråden tidligere.. Vil så gerne ha afslutningen med 😃
    Mvh. Vibeke

  14. Hej Cathrine
    Jeg har fulgt dig igennem din surdejalong. Men den sidste video er der ikke? Jeg har prøvet at finde den på forskellige devices? Kan det passe? Kan se der er flere der har spurgt i tråden tidligere.. Vil så gerne ha afslutningen med 😃
    Mvh. Vibeke

    1. Hej Vibeke

      Dejligt, at du kan bruge min surdejalong.

      Der er ikke nogen sidste video - min surdej er færdig. Herefter skal den bare i brug. Det betyder, at du bare finder den opskrift, du gerne vil bage. Den 3. fodring er den fodring, der står i den specifikke opskrift. Når surdejen peaker, så kommes den i dejen 🙂

      Giver det mening?

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Hej Cathrine
    Jeg har et spørgsmål ift. Testningen af surdejen, hvor man putter den i vand og den så skal flyde ovenpå.

    Jeg har et par gange oplevet at tage en lille skefuld og putte i vandet, som flyder, og dermed er bageklar, men når jeg så vil putte det i vandet i røremaskinen så oplever jeg at den nederste del af min surdej ikke flyder, men synker til bunds?

    Og så lige et andet spørgsmål, skal surdejen bruges inden den peaker?

    Mvh. Miriam

    1. Hej Miriam

      Jeg bruger min surdej, når den peaker. Jeg tester med en større portion en end lille tsk surdej - prøv at se, om det gør en forskel.

      God bagelyst,
      Cathrine

  16. Hej.
    Nu det nu jeg skal prøve min første surdej😀, så håber det vil lykkedes. Har set dine surdejsalong, og vil gerne vide hvad dag den første video er lavet, da du siger i videoen, at vi mødes på tirsdag til fodring, bare så jeg ved hvad dag den skal startes op.
    Tak for dine fine videoer.
    Vh Lone

    1. Hej Lone

      Det kan jeg simpelthen ikke huske. Men 1-3 dage inden. Dagene er kun vejledende - det er vigtigt, at du følger din surdej. Når den er hævet og begynder at dufte syrligt og falde sammen, så skal den fodres.

      God bagelyst,
      Cathrine

  17. Hej Cathrine.
    Tak for nogle rigtig gode videoer, der ledsager e-surdejsbogen.
    Jeg vil høre hvad din holdning er til at have en 'mor-surdej kørende, som man så tager fra, når man skal bage. Jeg vil nemlig gerne skifte mellem at bage rugbrød og hvedebrød og er i tvivl om, hvorvidt rugsurdejen bliver for sur til det efterfølgende hvedebrød? Jeg kan se, at den metode du beskriver, der tager man en rest af surdejen fra, som så bliver den nye grundsurdej. Jeg håber at du forstår spørgsmålet 🙂

    1. Hej Louise

      Det kan du i princippet godt. Jeg fodrer bare altid med det mel, jeg skal bruge. Så hvis jeg har en hvede surdej stående, så fodrer jeg lidt af den med rugmel - og bager rugbrød. Det, jeg har tilbage derfra, fodrer jeg bare med hvedemel og så kan jeg bage hvedeboller eller brød 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  18. Som bruger af dine helt fantastiske opskrifter, har jeg lige et spørgsmål, kan man have en sød surdej som man fodre eller skal man lave den fra gang til gang. Har købt din ebog og surdejen kører helt perfekt 😍

    1. Hej Jan

      Jeg fodrer bare min fra gang til gang - fordi jeg jo bruger fra min almindelige surdej. Ellers skal du have både en sød og en almindelig surdej kørende, og det er ikke nødvendigt 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  19. Hej Cathrine.
    Jeg har købt din ebog og er i gang (for 1. Gang) med at prøve kræfter med surdej.
    1. Gang hævede den fint op og jeg kunne fodre den på 3. Dagen. Men på 4. dagen tror jeg at jeg fik fodret den for sent, den havde peaket - der skete hvertfald ingenting derefter.
    2. gang jeg prøvede hævede den ikke så meget men jeg fodrede den alligevel - men der skete intet efter den fodring.
    Nu her 3. og sidste gang havde den ikke hævet de første dage og jeg gav den en dag ekstra. Stadig ingen aktivitet og nu er der kommet pelsede mugpletter ovenpå ? hvad gør jeg forkert???
    Mvh Linda

  20. Hej alle surdejsbagere, øv jer, øv jer, og øv jer igen, siger en aldrende surdejsbager der har brugt laaang tid på det. Cathrines helt fantastiske bog og videoer har hjulpet mig, det kræver tid, da mel typer temperaturer og tid har betydning.
    Det lykkes til sidst hvis man er vedholdende, men husk at øvelse gør mester.
    Mange hilsner Marie

  21. Hej Cathrine.

    Jeg købte din e-bog om surdejforleden og satte en surdej af fuldkornsrugmel og alm hvedemel i gang i mandags. Den har hævet fint og skulle i dag fodres første gang. Til morgen var den faldet en anelse sammen, men det der slog mig mest, er at den lugter mere af opkast end af eddike/gær. Kan det reddes eller skal jeg starte forfra? Jeg har fodret den og ser lige tiden an, men ved ikke om den bare er kaput fra starten, når den lugter sådan?

    God dag,
    Malene

  22. Hej
    Jeg forsøger nu for anden gang at bage pro surdejsboller. Jeg gør, som du foreskriver men det er en noget flydende dej. Mine boller bliver flade .Hvad gør jeg galt?

  23. Hej Cathrine

    Jeg er i gang med min surdej, i dag er dag 4. Men hver dag ligger der lysebrun væske på toppen og surdejen er ikke særlig tyk så jeg kan ikke se om der er bobler underneden. Skal jeg kassere den og starte forfra?

  24. Hej. Jeg er igang med min første surdej og har også modtaget din skønne skønne bog. Jeg har idag lavet min 4. Fodring, og har set din video med 5 fodring, hvor du kommer surdej over i en bøtte, som ryger i fryseren. Den resterende dej, som du arbejder videre på, til sidste fodring og i sidste ende til bolledej, bliver der ekstra surdej til overs, således man kan bage en ny portion dagen efter (tænker der kommer en lille rest i overskud, som skal blandes op med vand og mel, således den er klar om aftenen til en ny portion bolledej)? Har læst i bogen flere gange, men kan altså ikke blive helt klog på det.
    Ha en god aften:-)

  25. Hej Rikke

    Det er OK, at der ikke er så meget hævning efter de første fodringer. Du skal bare fortsætte med at fodre den dagligt. Så skal den nok poppe. Prøv med kun groft rugmel, lunere temperaturer og låget på klem.

    God bagelyst,
    Cathrine

  26. Hej Catrine.

    Jeg er også ved at forsøge mig med surdejen og er nået til dag 4. Min surdej hævede til dobbelt størrelse fra 2. Til 3. Dagen og fodrede dejen som anvist. Efter fodring kom der ret hurtigt aktivitet i dejen og den begyndte at hæve i løbet af aftenen. Men der er ikke sket meget siden. Den er ca. hævet 1/3 del.

    Nu bliver jeg i tvivl om jeg skal lade den stå, evt. til i morgen og håbe på at den hæver yderligere, eller skal jeg fodre den med det samme?

    Mvh
    Rikke

  27. Hej igen Catrine
    Jeg er gået igang med surdejen, og nu nået til dag 4, og nu sker der absolut INTET! Den har fået en ekstra hviledag uden fodring. Skal den så kasseres, og startes forfra?
    Den har hævet fint frem til dag 4, måske været lidt tynd.

    Mvh
    Helle

    1. Hej Helle

      Det er ok, hvis din surdej ikke hæver så meget. Hvis der er små luftbobler, så er der liv, og så skal du bare fortsætte med at fodre den. Sørg for at fodre den inden, at den falder helt sammen og bliver flydende.

      Prøv med rent groft rugmel, lunere temperaturer og låget på klem.

      God bagelyst,
      Cathrine

  28. Hej Kim

    De ligger der alle sammen 🙂 Prøv at åbne siden på ny - det er nogle ret store filer, der kan tage lidt at loade afhængig af dit internet. Der er 5 videoer i alt.

    God bagelyst,
    Cathrine

  29. Hej. Jeg kan ikke lige se de sidste afsnit af surdejsalong. Ville jo rigtig gerne have afslutningen med. ?

  30. Så fedt, du gør det muligt, at få det skåret ud i pap? jeg har prøvet hvede surdej masser af gange, men det er aldrig lykkes. Nu når jeg ser dig, har jeg mod på igen at prøve???

    Er din E bog magen til den “ den rigtige” bog ? Vil jo frygtelig gerne eje en af dem, og finde links til alle dine fantastiske bageredskaber og din lille butik?
    Har allerede prøvet nogle af dine opskrifter, lækkert og ligetil??

    1. Hej Helle

      Tusind tak.
      Min trykte bog er en samling af begge mine E-bøger + endnu mere surdejsnørderi og flere opskrifter.

      God bagelyst,
      Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT