Når jeg fodrer min surdej, så den kan blive klar til at bage med, så smider jeg lidt surdej ud hver gang. Hvis jeg brugte det hele, så ville jeg ende ud med kæmpe portion surdej, og derfor bruger man kun en smule af ens surdej hver gang, at den skal fodres. Da jeg virkelig forsøger at mindske vores madspild så meget som muligt, så bruger jeg det surdej, der er i overskud til at bage sprøde surdejsknækbrød med. Hver gang jeg fodrer min surdej, så gemmer jeg det overskydende surdej i en bøtte i fryseren. Når der er ved at være ca. 4-5 dl, så er der nok til at bage knækbrød. De hjemmebagte knækbrød med surdej og kerner smager så godt og er supersunde. De bedste hjemmebagte knækbrød. Du kan læse her, hvordan du laver din egen surdej, og se her hvordan du fodrer din surdej og gør den klar til bagning.
Det skal du bruge:
- 400 g surdej
- 5 g salt
- 2-3 spsk. frø og kerner til at drysse med
Sådan bager du sprøde og nemme surdejsknækbrød:
Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Kom bagepapir på to bageplader. Rør surdejen sammen med salt og fordel det ud i et helt tyndt lag på bagepapiret. Prik i dejen mange steder med en gaffel, så du undgår, at knækbrødet hæver op. Drys med frø og kerner og bag dine surdejsknækbrød i ca. 30 minutter til det er helt sprødt. Hvis knækbrødet mærkes blødt skal du bage det længere. Det skal være helt sprødt før, at det er færdigt. Afkøl det hjemmelavet knækbrødet på en rist, knæk det i mindre stykker og opbevar det i en lufttæt beholder.
Hej Cathrine,
Jeg har et spørgsmål vedr. overskydende surdej - kan jeg samle i en bøtte i køleskabet i stedet for fryseren eller vil surdejen arbejde videre i køleskabet?
Hej Gitte
I køleskabet bliver surdejen bare mere og mere sur - så fryseren er at foretrække.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Hvordan regner du ud, hvormeget surdej du skal “smide ud” (gemme til at lave knækbrød af)?
Af det man fodrer skal der jo også være 1/2 dl surdej til at gemme.
Mvh Charlotte
Hej.
Jeg bruger ivrigt min bog surdej, hvori der også er knækbrød. Nu har jeg samlet en stort portion overskudssurdej til netop at bage knækbrød, men jeg har tørret alt mit overskudssurdej, da jeg åbenbart ikke har forstået det bare kunne hældes i en bøtte🙈
Kan jeg godt væde den store mængde, som jo nok giver 400g og så bare have en virkelig stor mængde surdej😬🤦🏼♀️
Hej Bolette
Hmm, ja, det tænker jeg umiddelbart godt, du kan 🙂 Fremover kan du bare komme din overskudssurdej i en bøtte i fryseren.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine Tak for vildt lækker bagetips... skal surdejen fodres inden jeg laver knækbrød? Eller fodre jeg bare resten bagefter ?
Venligst Karin
Disse knækbrød er formidable, jeg har den med mig over alt, alle jeg deler ud til eksker dem. Og så har jeg en kollega, der overtager surdejsrester, da hendes familie også er vilde med dem. Virkelig gode 🙏🙏
Mvh Lotte
Hej Lotte
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak 🙂 Skønt, at surdejsglæden spreder sig.
God bagelyst,
Cathrine
[…] former for bagværk.Nogle bruger denne knap så aktive surdejsrest til knækbrød (se fx her), men de er lige til den syrlige side efter min smag. Jeg bruger resterne til at supplere op og […]
Hej Cathrine!
Elsker din opskrift og har brugt den mange gange, men skal til at lave en stor portion til en veninde og har et spørgsmål. Ved du hvor lang holdbarheden ca er?
Hej Iben
De kan holde sig længe - i hvertfald 4-6 uger.
God bagelyst,
Cathrine
Hmm...mine knækbrød er blevet meget seje...forslag til, hvad jeg kan have gjort galt...?
Hej Lars
Så har du ikke bagt dem længe nok 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg skal til at bage dette knækbrød første gang, og har selvfølgelig læst alle de ovenstående kommentarer.
Du kan måske give en beskrivelse af konsistensen af dejen, når du smører den på? Bare så jeg ikke ender med, at jeg ikke kan få mine knækbrød af bagepapiret, ligesom Julia.
Hej Lars
Jeg laver den til en tyk havregrøds-lignende konsistens 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Man kan med fordel tage pladen med knækbrød ud af ovnen efter 5 minutters bagetid og skære riller i dejen til at knække knækbrødene efter, når de er færdige.
Tø op selvfølgelig
Hvor længe tager det at tø på, sådan ca.? Gør du det i køleskab eller ved stuetemperatur?
Hej Marco
Jeg tør det bare op ved stuetemperatur. Tiden afhænger mest af, hvilken bøtten du har din overskudssurdej i. Lav og bred eller høj og smal?
God bagelyst,
Cathrine
2 bageplader fordi der er 400 gr. surdej?? Mine 200 gr. fyldte ikke engang én plade??
Hvis jeg nu har rigtig meget surdej i overskud (jeg har haft gooooood tid til at eksperimentere i køkkenet, de foregående uger, og har hygget mig gevaldigt med alle dine vildt gode guides til surdej), kan jeg så lave knækbrødet direkte af den friske overskudsdej, eller skal det en tur i fryseren for at bliver "slået ihjel" først, så det ikke hæver op?
lyder som en virkelig smart ide.
dog er jeg forstår jeg ikke helt det med at fryse det, ifølge denne artikel https://samvirke.dk/artikler/kan-man-fryse-surdej
"Svar fra Leif Skibsted
Surdej består af mælkesyrebakterier og gær, der er levende organismer. Ved frysning udvider vandet inde i cellerne sig, når det bliver til is, og derfor sprænges cellerne indefra. De ellers aktive mikroorganismer er efter optøning ikke længere i live."
er surdejen så ikke død når man bager knækbrød med den? og har det nogen betydning?
Hej Daniel
Det er helt korrekt. Men det er heller ikke meningen, at surdejen skal være aktiv. Det fungerer i stedet for at røre vand og mel sammen (som du jo i forvejen har gjort i din surdej). Det er altså ikke meningen, at knækbrødene skal hæve. De skal bare bages sprøde.
God bagelyst,
Cathrine
Fantastisk. Både med afklaring men i høj grad også med så hurtigt svar. Mange tak 🙂 der må laves knækbrød om et par dage så 🙂
Hej Julia
Hmm, det kan lyde til, at din dej er for våd. Prøv at komme mere mel i 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Måske det er mig der ikke helt forstår det 🙂 men jeg kan simpelthen ikke få knækbrødet af bagepapiret. Gør jeg et eller andet forkert?
Hej Cathrine
Hvordan opbevarer du din surdej i fryseren, når du løbende tilføjer?
Trine
Hej Trine
Bare i en bøtte - og så hælder jeg bare surdejen oven i 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Tina
Surdejen skal der ikke gøres noget ved. Måske du skal tilsætte en smule mel, hvis du synes, at surdejen er for våd. Men ellers skal den bare smøres ud 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Kære Cathrine!
Når jeg tager overskuds-surdej fra fryseren for at bage knækbrød, hvordan skal surdejen så behandles før bagningen.
Hvis det er meningen, at man skal fodre op til flere gange, kan jeg ikke se meningen med at spare nogen steder.
Kærlig hilsen Tina
,
Hej Cathrine.
Jeg har prøvet dit surdejsknækbrød. Jeg synes det er meget surt.
Er dit også det?
Venlig hilsen
Helle
Hej Helle
Syrligheden i dine knækbrød afhænger af, hvor sur din surdej er. Jeg gemmer kun det overskudssurdej, som jeg har fra nyelige fodringer. Hvis min surdej har stået længere end et døgn, så smider jeg overskudssurdejen ud. Ellers bliver det lidt for surt.
Giver det mening? 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Så fik jeg (også) afprøvet dit surdejsknækbrød. Hold nu fast det er lækkert - og helt utroligt sprødt? Genialt at man nu kan få brugt sine mange surdejsrester til noget fornuftigt (og spiseligt)?. Jeg er fan!
Ja, det er nemlig så rart, at det ikke bare skal smides ud 🙂 Jeg bager også surdejsbrødet ofte, og jeg synes, at det smager fantastisk hver gang.
Dejligt, at du også kan få glæde af opskriften. Tak for din kommentar!
God dag,
Cathrine