Sommeren er slut og efteråret kigger frem. Det betyder, at alle naturens skønne frugter og bær begynder at være spiseklare. Og jeg elsker det! Jeg har travlt med at nå at få plukket lidt af det hele, og forvandle det til lækre mundfulde. Indtil videre har jeg plukket æbler, blommer, solbær, hyben og havtorn. Hyben kan man finde næsten alle steder nær vandet. De er fulde af smag og sunde c-vitaminer, så det er bare med at udnytte, at de er modne netop nu. Selvom hyben er en smule besværlige at klargøre, så er det det hele værd!
Det skal du bruge:
- 500g hyben – renset
- 300g rørsukker
- 1 dl eddike
- 2 dl vand
- ½ vaniljestang
- Atamon til konservering, hvis du ønsker det
- Et glas på ca. ½ liter
Sådan laver du syltede hyben:
Skær top og bund af dine hyben og fjern kernerne – jeg brugte en kniv og skaftet af en ske til at gøre det med. Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Bland vaniljekornene med lidt sukker, så kornene skilles. Kog vand, eddike, sukker, vaniljesukker og vaniljestangen til en lage i 5-10 minutter. Kom dine hyben i og lad det simre i 15 minutter. Det kan være nødvendigt at skumme det undervejs. Tilsæt atamon, hvis du vil og skyl dine glas med kogende vand. Hæld de syltede hyben på de skoldede glas og kom dem i køleskabet med det samme. Nyd dine syltede hyben til et ostebord, på en ostemad eller sammen med is og pandekager.