Annonce for Valsemøllen
Det er ikke altid, at jeg behøver at grave dybt, når jeg skal lave en ny opskrift. Vaniljekranse har jeg nydt siden, at jeg var helt lille - og det har altid været mine mormors hjemmebagte. Derfor har jeg været et smut forbi hende og hendes gamle, håndskrevne noter for at få inspiration til opskriften på klassiske vaniljekranse, som smager lige præcis som når mormor bager dem.
Vaniljekransene kan du bruge som fint og naturligt julepynt på juletræet. Bind en fin sløjfe omkring, hæng dem på juletræet, nyd duften og haps en vaniljekrans i ny og næ 🙂
20-30 stk.
Det skal du bruge:
- 1 vaniljestang
- 185 g hvedemel - jeg brugte Valsemøllens Kagemel, der har et lavt proteinindhold, og derfor er god til at lave porøse deje med
- 25 g mandelmel (kan udskiftes med hvedemel, men mandelmelet er med til at gøre dejen let og porøs og giver en god smag)
- 75 g sukker
- 150 g koldt smør
- 1 æg, str. M/L - deles i blomme og hvide
Sådan gør du:
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og pres dem sammen med 1 spsk. af sukkeret, så kornene skiller sig. Kom hvedemel, mandelmel, sukker og vaniljesukker i en skål og rør det sammen. Skær smørret i små tern og smuldr det sammen med de tørre ingredienser. Dejen skal være smuldret, men der må gerne være små klumper af smør hist og her. Del ægget i hvide og blomme. Tilsæt æggeblommen til dejen og vend dejen sammen - undlad at ælte for meget i dejen. Er dejen for tør og usammenhængende, så kan en smule af æggehviden tilsættes.
Kom dejen i husholdningsfilm og læg den på køl i mindst 20-30 minutter. I mens findes den gamle kødhakker/vaniljekransemaskine frem. Jeg bruger den store stjerne som form. Kom dejen i kødhakkeren og pres den igennem. Skær stykker på cirka 12 cm og saml dem til en ring.
Bag vaniljekransene ved 180 grader varmluft i cirka 8-10 minutter til let gyldne i kanten.
Bagetip: julens vaniljekranse skal være porøse. Det betyder, at deres konsistens og krumme ikke skal være sej, så de skal tygges, men være sprøde og smuldre fra hinanden, når du tager en bid af din vaniljekrans. For at dejen ikke bliver sej, men porøs, så er det vigtigt, at dejen ikke æltes. Når mel æltes, så aktiveres glutenproteinerne i melet, og dejen vil begynde at danne strenge, der kan sammenlignes med elastikker.
Dejen til dine vaniljekranse skal derfor smuldres og samles - ikke æltes. Arbejd så lidt med dejen som muligt, og brug gerne hvedemel, der ikke har et højt indhold af protein, f.eks. Valsemøllens Kagemel.
Videoen herunder er lavet for Valsemøllen (reklame). Jeg synes, at den er blevet så fin og julehygge, at jeg gerne vil vise jer den.