Wienerdejs fastelavnsbolle med vanilje-flødecreme, solbær og pistaciekiks

Der bliver bagt de smukkeste og lækreste fastelavnsboller rundt om i de danske bagerier. Jeg vil også være med! Men når man bor i det mørke (og rare) Jylland, så er der langt vej til de fine fastelavnsboller. Heldigvis kan luksusfastelavnsbollerne bages hjemme i dit eget køkken. Her er mit forsøg på at lave en moderne, æstetisk og nyfortolket fastelavnsbolle. Med klassiske elementer. Fordi hvorfor ændre på noget, der virker? Og en wienerdej med marmelade og creme ER bare en god kombination.

Nu skal du skænke dig en varm kop kaffe og nyde den, mens du læser dig gennem opskriften. Der er nemlig en del elementer i den her fastelavnsbolle. Det er netop summen af dem, der giver dig den perfekte mundfuld. Nogle af elementerne kan udelades, hvis du ønsker det. Andre kan købes færdige i en god kvalitet, hvis du foretrækker det. Jeg indleder opskriften med tips til, hvilke af elementerne, du kan lave dagen i forvejen. Ellers vil jeg opfordre dig til at nyde processen med bagningen af de forskellige elementer til den lækreste fastelavnsbolle. Jeg lover dig, at det er alt arbejdet værd, når du kan serverer de smukkeste, hjemmebagte fastelavnsboller og nyder den første bid - der smager himmelsk!

18 stk.
Det skal du bruge

Wienerdej

  • 135 g koldt vand
  • 135 g kold sødmælk
  • 20 g gær
  • 40 g rørsukker
  • 450 g hvedemel
  • 10 g havsalt
  • 250 g smør - til laminering. Jeg er glad for at bruge Thises saltet smør til laminering
  • 1 æg til pensling

Vanilje-flødecreme

  • 2 vaniljestænger
  • 115 g rørsukker
  • 4 æggeblommer
  • 50 g majsstivelse/maizena - jeg bruger denne her (reklamelink)
  • 500 g sødmælk
  • 2,5 dl piskefløde

Remonce

  • 100 g marcipan
  • 75 g smør
  • 75 g sukker

Solbærmarmelade

Pistaciekiks

  • 60 g pistacienødder, blendet til fint mel
  • 180 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 120 g koldt smør, skåret i mindre tern
  • Lille ½ tsk. salt
  • 1 æggeblomme
  • Evt. 1-2 tsk. koldt vand

Derudover: frysetørret solbærpulver, 3 store muffinsforme, 1 sprøjtepose + rund tyl ø18mm (reklamelinks)

Sådan gør du
Note: Vil du gerne gøre bagningen af fastelavnsbollerne lidt nemmere, så kan du dagen før lave: wienerdejen (ælte dejen sammen og lægge på køl), lave og/eller bage pistaciekiksene, remonce, solbærmarmeladen og koge vaniljecremen.

Dag 1: Kom vand, mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen sammen. Det gøres nemmest i hånden. Dejen behøver ikke at være æltet helt til en færdigudviklet glutenstruktur. Fem minutters æltning på bordet er nok. Den skal være samlet og rar at arbejde med. Lav den til et rektangel, pak den ind i husholdningsfilm (ikke for stramt, da dejen skal have plads til at hæve) og kom den på køl natten over.

Vaniljecremen laves også delvist dagen før. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab vaniljekornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en spsk. rørsukker. Kom æggeblommer, majsstivelse, rørsukker og vaniljesukker i en lille gryde/kasserolle og pisk det sammen med et piskeris - det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen. Kom mælk og de tomme vaniljestænger op i gryden også og varm det op under forsigtig, men konstant omrøring. Efter et stykke tid vil vaniljecremen begynde at tykne. Rør godt igennem, så cremen ingen klumper har og lad den koge et minuts tid under fortsat piskning. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm direkte på overfladen. Lad den afkøle til stuetemperatur og stil den herefter på køl til dagen efter.

Dag 2: Forbered smør til laminering. Læg smørret mellem to stykker bagepapir og bank det smidigt og til den rette størrelse. Du skal have et rektangel på ca. 18x22 cm og ca. 5 mm tyk. Pak smørret ind i bagepapiret og lad det hvile på køl til det skal bruges.

Tag dejen ud fra køl og slå den ned. Det betyder, at du trykker luften ud af dejen. Det gøres nemmest med fingrene. Du skal ikke trykke dejen meget større - bare trykke den ned. Pak dejen ind igen og læg den på frys i 10 minutter.

Laminering: Rul dejen ud på et let meldrysset bord til et rektangel på ca. 23 x 40 cm. Arbejd effektivt med dejen og sørg for at den hele tiden er bevægelig på bordet. Læg smørret i midten af dejen og fold hver ende af dejen indover smørret, så det pakkes ind. Det bør passe med, at dejen passer nøjagtigt – er der mere dej end beregnet, så skær det fra, så det ikke ligger i lag. Klem dejen forsigtig sammen med håndfladen i de korte ender, så smørret pakkes ind. Bank dejen let, så den bliver smidig.

Vend dejen 90 grader og rul dejen ud til et rektangel på ca. 20 x 60 cm og ca. 5-6 mm tyk. Skær enderne af, så dejen er helt lige. Fold lidt mindre end 1/3 af dejen ind – fold herefter resten af dejen over, så dejen igen samles (ikke midt på, men lidt ude i én af siderne). Få dejen til at passe sammen, så dejen flugter i alle kanter. Lav et fold af dejen på midten – som når du lukker en bog. Du har nu fire lag.

Bank dejen lidt med kagerullen, så den bliver smidig, og gentag samme udrulning og brevfold, som du netop har gjort. Bank igen dejen let og rul den ud til et rektangel på ca. 20 x 25 cm. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg dejen på køl i 30-60 minutter.

Remonce og solbærmarmelade: I mens laves remonce og solbærmarmelade. Til remonce kommes alle ingredienser i en skål og røres sammen. Det gøres nemmest med en gaffel. Stil til side. Kog en solbærmarmelade og lad den køle af.

Formning af fastelavnsbollerne: Nu skal dejen rulles ud og skæres til firkanter. Tag dejen ud fra køl, pak den ud og læg den på et let meldrysset bord. Bank dejen let og rul den ud til et rektangel på ca. 30 x 60 cm og 4 mm tyk. Markér herefter snit med 10 cm mellemrum på den lange og korte led. Brug nu en lineal og skarp kniv til at skære firkanter fra markering til markering.

Kom en dejfirkant i hvert hul i muffinbradepanderne. Tryk dem let ned i. Stil muffinsbradepanderne ind i en SLUKKET ovn med en bradepande fyldt med varmt vand nederst. Lad wienerdejen efterhæve i den lune og fugtige ovn i cirka 60 minutter til de er luftige og lette.

Pistaciekiks: Kom pistacienødder i en minihakker og blend dem til fint mel. Tilsæt hvedemel, flormelis, koldt smør og salt i en foodprocessor. Blend ingredienserne sammen kort og effektivt. Kom æggeblommen i dejen. Blend kort til dejen samler sig. Er den fortsat lidt smuldret, så kan du tilsætte 1 tsk. vand ad gangen. Vend dejen ud på bordet og saml den med hænderne. Undgå at ælte dejen. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den køle i 30 minutter i køleskabet.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Den skal være cirka 2-3 mm høj. Kom dejen på frys i 5-10 minutter - så er kiksene nemmere at stikke ud.

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Stik kiks ud med en udstikker ø10cm og læg dem på en bradepande med bagepapir (reklamelink). Det gøres nemmest med en vinklet paletkniv (reklamelink), og når dejen er kold. Gentag udrulningen til du har kiks nok. Bag dine pistaciekiks i cirka 10 minutter til let gyldne. Afkøl på en rist.

Nu laves vanilje-flødecremen færdig. Tag vaniljecremen ud fra køl. Den vil være helt fast. Fjern vaniljestængerne. Kom den i en skål og pisk den op igen med en håndmixer, så den bliver cremet og glat. Pisk kold piskefløde til en relativ fast flødeskum i en anden skål (og med rene piskere). Vend 1/3 af flødeskummet i vaniljecremen og rør det godt sammen. Vend herefter resten af flødeskummet forsigtigt i, så luftigheden bevares. Nu er cremen klar. Stil den på køl til den skal fyldes i fastelavnsbollerne.

Bag og fyld fastelavnsbollerne: Tag fastelavnsbollerne ud fra ovnen og tænd den på 200 grader varmluft. Tryk wienerdejen ned i midten og let ud langs kanterne. Kom 2 tsk. remonce i bunden af wienerdejen. Pisk et æg sammen med en gaffel, pensl dine fastelavnsboller på toppen og bag dem i cirka 10 minutter til gyldne. Afkøl dem på en rist og nyd.

Kom konditorcreme i en sprøjtepose. Kom 1 stor tsk. solbærmarmelade i hulningen på hver fastelavnsbolle og sprøjt med konditorcreme. Drys pistaciekiksene med frysetørret solbær og læg på toppen af fastelavnsbollerne. Nyd!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments on “Wienerdejs fastelavnsbolle med vanilje-flødecreme, solbær og pistaciekiks”

  1. Hvor længe vil wienerdejsbundene holde sig sprøde og lækre? Kan man evt bage dem dagen før man vil samle og servere?

  2. Kan det passe, at dejen kun skal foldes af to omgange?

    Grunden til jeg spørger er, at mange andre opskrifter omtaler de famøse ‘27 lag’.

    1. Hej Simone

      Ja, det er helt korrekt, når du laver bogfold. Målet er her 16 lag. Sådan foretrækker jeg mine "wienerdeje", som mere korrekt skal hedde en croissantdej. Men når du laver laminerede deje i hånden, så er det meget mere besværligt, hvis du skal have mange flere lag. Så derfor foretrækker jeg 16, når jeg arbejder med laminerede deje.

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Hej Cathrine,
    Jeg glæder mig sådan til at bage dem!

    Jeg kan se du skriver man kan lave weinerdej og kagecreme dagen før, men kan man også lave det på dagen? Hvis ja, hvor længe skal en weinerdej så være på køl?

    1. Hej Nanna

      Ja, det kan du godt 🙂 Så ville jeg komme 25 g gær i wienerdejen og lade den hæve en times tid inden en times køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Hej Cathrine

    Jeg har desværre ikke nogle store muffinsforme. Ville det være muligt, at bruge nogle runde forme, uden bund, eller vil dejen flyde ud af dem?

    Jeg hører iøvrigt også til en af dem, der virkelig godt kunne tænke sig at printe nogle af dine opskrifter ud. Derpå vil man kunne skrive sine egne små notater (måske det har noget med alderen at gøre). Jeg har alle dine bøger, og jeg er så glad for dem alle, men de rummer jo ikke alle dine opskrifter.
    Og blokken, den vil jeg altid flittigt besøge, du kommer jo hele tiden med spændende nyheder.

    Med venlig hilsen
    Jeanette

    1. Hej Jeanette

      Ja, det tænker jeg godt, du kan. Formen er blot for at dejen holder sin form og bliver en "kurv" fremfor en bolle.

      Jeg vil kigge ind i, om det er en mulighed med print.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Jeg vil bare lige være sikker

    Mens kiksen bages så skal winerdejen vel ud af ovnen ? Du skriver bare først efter det at nu tages den ud af ovnen og den tændes på varmluft - måske det en fejl ?

    En anden ting

    Det kunne være ret fedt hvis du fik lavet en “print ud” knap - så man kan printe opskriften uden alt det reklame rundt omkring på og derved printet 2-3 ark mere end nødvendigt 🥴

    Tak for opskriften

    Dorthe

    1. Hej Dorthe

      Ja, de skal ud af ovnen, når du bager kiksene.

      Jeg har helt bevidst ikke en printknap på min blog - og heller ingen "reklamer", men dog bannere for min egen webbutik. Det betyder alverden, at I som læsere klikker ind på bloggen. Hvis I printer opskrifterne, så kigger I ikke forbi, og det vil jeg så frygteligt gerne have 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Kan godt se det fra dit synspunkt

      Jeg printet dog altid ud for at stå med en skærm når bager er ikke noget jeg gør i 😊

      Det gør bare det meget nemmer at få den på et print ud en man skal sidde og gøre alt muligt gøjl for at få den printet ud 😅

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT